Прокуратура відкрила справу через можливе катування дітей під час зйомок фільму “ДАУ.Дегенерація”

 

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом можливого катування дітей під час зйомок фільму “ДАУ. Дегенерація” в Харкові.

Про це в середу, 22 квітня, повідомили в пресслужбі офісу генерального прокурора.

Зазначається, що за результатами аналізу даних з мережі інтернет, виявлено факти, які можуть свідчити про порушення прав і свобод дітей та інтересів держави у сфері охорони дитинства під час зйомок кінофільму “ДАУ.Дегенерація” на території міста Харкова.

“За інформацію правоохоронців, неповнолітнім особам, вірогідно з числа дітей-сиріт, групою осіб у процесі кіновиробництва могли бути заподіяні фізичний біль або моральне страждання шляхом насильницьких дій. Крім того, із оприлюднених кадрів фільму вбачається, що відео, з якого отримані ці зображення, може мати ознаки твору, що пропагує культ насильства і жорстокості або дискримінації”, – йдеться в повідомленні.

Провадження зареєстрували за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

Раніше дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся до поліції через фільм “Дау. Дегенерація”.

У фільмі бутафорськи, але зі справжніми немовлятами, відтворювали досліди, які вчені Радянського Союзу проводили над дітьми.

Учасниця проєкту “Дау”, керівниця його харківського офісу на фінальному етапі Олена Остапченко розповіла, що на майданчику справді були немовлята з дитячого будинку. Їх супроводжували медсестри з того ж закладу, а знімальний процес контролював лікар. Попередньо творці “ДАУ” підписували угоду з керівництвом.

“Дау.Дегенерація” – один із серії фільмів про радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау. Його зняв російський режисер, керівник меморіального центру Бабин Яр Ілля Хржановський.

Фільм почали знімати приблизно 10 років тому, але вперше на екрани він потрапив у 2019-му. Частина зйомок відбувалася в Україні, зокрема в Харкові.

Минулого тижня в інтернеті з’явилися фільми “Дау. Дегенерація” і “Дау. Наташа”, показані на Берлінському кінофестивалі в 2020 році.

Спосіб виробництва картин спровокував скандал: до зйомок залучали непрофесійних акторів, які місяцями жили на знімальному майданчику в Харкові. У фільми увійшли сцени реального насильства і сексу.

Читайте також:
Звільнений з полону екс-“мер” Макіївки Савін розповів про тортури і полонених, що лишилися

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна