“«Голос» перестав бути собою”: 10 нардепів вимагають перевиборів керівництва партії. ЗАЯВА

 

Партія “Голос” опинилася під загрозою знищення через дії керівництва, яке відійшло від демократичних принципів, підігрує владі й чинить тиск на незгодних із такими діями однопартійців.

Про це йдеться в заяві десятьох представників фракції “Голос” у Верховній Раді, текст якої оприлюднила у фейсбуці народна депутатка Соломія Бобровська.

“Кажуть, що ми скоро перестанемо бути частиною партії «Голос». А нам здається, що «Голос» перестав бути собою. Цінності, які ми декларували під час парламентських виборів, зараз діаметральні до дій керівництва партії”, – наголосила вона.

“Ми, десять народних депутатів «Голосу» не можемо закривати очі та ігнорувати те, що керівництво партії відійшло від демократичних та антиолігархічних принципів. Коли ми намагались конструктивно вирішити ці розбіжності – на нас почався тиск. Проте ми не дозволимо керівництву партії та фракції й далі ховатись за нашою репутацією, ухвалюючи рішення, що суперечать цінностям нашим та наших виборців”, – додала Бобровська.

Депутатка також нагадала, що частина партії, зокрема й підписанти заяви, засуджують рішення керівництва “Голосу” підтримати меморіальний проєкт Бабиного Яру, який курується і фінансується російськими олігархами.

Повний текст заяви:

“Ми, народні депутати від фракції «Голос» у Верховній Раді України, констатуємо, що останні місяці керівництво партії та фракції використовують «Голос» як інструмент для задоволення власних інтересів, самопіару та підігрування владі, тим самим ризикуючи знищенням незалежної політичної сили. Це наша спільна та чітка позиція, яку ми висловлюємо з поваги до наших виборців та з відповідальністю за долю партії та України. Наша позиція – це боротьба за права партійців, за демократичні ідеали і принципи партії, яку ми створювали і розвивали з метою боротьби з олігархією, корупцією та несправедливістю.

Натомість керівництво партії «Голос» перетинає дедалі більше червоних ліній, нехтуючи засадничими принципами.

Ми не поділяємо відмову керівництва партії від захисту антикорупційних органів і боротьби з корупцією. Ми переконані, що зареєстрований керівництвом партії та фракції законопроєкт №5253 спрямований на зниження спроможності Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК) перевіряти партійні фінанси.

Ми розчаровані відмовою керівництва партії та фракції підписувати постанову про звільнення Генерального прокурора Ірини Венедіктової, незважаючи на те, що більшість представників фракції вважають її роботу провальною.

Ми засуджуємо ведення керівництвом партії та фракції перемовин про входження до коаліції з партією влади. Ми не бачимо себе в коаліції з політичною силою, яка покриває Татарова та Степанова, призначає Шкарлета та кидає за ґрати політв’язнів, провалила вакцинацію та вірить у мирні наміри Росії. Така коаліція неприпустима.

Врешті-решт, ми обурені порушенням з боку керівництва партії принципів внутрішньопартійної демократії та прозорості у її діяльності. Останній з’їзд партії, який відбувся у січні 2021 року, через тиск керівництва партії пройшов із численними порушеннями та без проведення конференцій територіальних осередків, які йому мали передувати.

Ініційовані керівництвом зміни до Статуту партії призвели до монополізації в руках голови партії всіх політичних, адміністративних, кадрових і фінансових ресурсів. Це суперечить нашій спільній цілі – побудови партії нелідерського типу з розвиненою партійною демократією.

З боку керівництва партії мають місце непрозорі одноосібні рішення щодо партійних витрат, а також небажання оприлюднювати звіт про використання державних коштів, всупереч рішенню фракції.

Шановні однопартійці!

Ми разом створювали партію «Голос» як партію, що має сформувати і дотримуватися нових підходів у політиці. Ми закликаємо вас взяти відповідальність за долю партії у свої руки.

На нашу думку, для оздоровлення ситуації в партії осередкам на місцях необхідно терміново ініціювати проведення з’їзду, на якому:

  • детально і відкрито напрацювати та затвердити демократичні зміни до Статуту партії, які дадуть змогу усунути практику ухвалення рішень однією людиною і розширять повноваження партійних осередків;
  • провести нові прозорі й чесні вибори керівництва партії, які дадуть можливість перезапустити роботу партії та фракції «Голос».”

Під заявою підписалися народні депутати: Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталія Піпа, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Володимир Цабаль, Андрій Шараськін та Ярослав Юрчишин.

Читайте також:
“Мені що, відмовитись від мами, тому що вона росіянка?” Як Кличко “ламав” депутатів Київради під проєкт “Бабин Яр” Хржановського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна