РФ тримає біля України 80 тис. особового складу, – Хомчак на Військовому комітеті НАТО

 

Російська Федерація продовжує утримувати близько 80 тисяч особового складу та значну кількість озброєння і військової техніки біля кордону з Україною. А в Азово-Чорноморському регіоні перебувають російські кораблі й катери.

Про це у вівторок, 18 травня, заявив головнокомандувач Збройних сил, генерал-полковник Руслан Хомчак на засіданні Військового комітету НАТО у форматі з Україною, повідомляє пресслужба Генштабу у фейсбуці.

“Незважаючи на заяву міністра оборони РФ про повернення військ до місць постійної дислокації, Росія продовжує утримувати близько 80 тисяч особового складу та значну кількість озброєння і військової техніки біля різних ділянок кордону з Україною. Також продовжують перебувати в Азово-Чорноморському регіоні кораблі й катери, перекинуті на підсилення російського угруповання з Північного флоту та Каспійської флотилії”, – сказав Хомчак.

За його словами, це дозволяє Росії швидко наростити наступальні спроможності угруповань своїх збройних сил для здійснення наступальних дій проти України.

Також головнокомандувач не виключає можливості того, що для посилення політичного та військового тиску на Україну, РФ може використати територію та інфраструктуру інших держав.

Окрім того, він зауважив, що потенційну загрозу становить проведення запланованих на вересень спільних стратегічних навчань збройних сил Росії та Білорусі “Захід – 2021”.

Водночас головнокомандувач ЗСУ закликав сформувати системний і консолідований підхід щодо нейтралізації російських викликів і загроз в контексті обстановки, яка склалася “на українському напрямку, де Україна вже восьмий рік перебуває на передовій боротьби з імперськими амбіціями Москви”.

“Фактично кожен день приносить нам ознаки нової «холодної» війни. При цьому мова вже йде про потенційні конфлікти, які можуть виникнути не лише на теренах Європи, а й в Арктиці, на Близькому Сході, Північній та Центральній Африці, Середземномор’ї тощо. Усюди, де Росія демонструє агресивні амбіції та військову міць, провокує нестабільність та створює зони напруги”, – наголосив Хомчак.

Читайте також:
Окупанти обстріляли машину саперів ЗСУ поблизу Гранітного

Своєю чергою головний маршал авіації сер Стюарт Піч, голова Військового комітету НАТО і старший військовий радник Генерального секретаря Альянсу відзначив, що Росія продовжує свою модель агресивних дій з дестабілізації, включно з постійним порушенням українського суверенітету та територіальної цілісності та посиленням на українському кордоні.

“Хоча ми спостерігали деяке скорочення чисельності російських військ поблизу кордону, там залишаються десятки тисяч, зі зброєю та технікою. Росія намагається ввести обмеження в Чорному морі, включно з обмеженням доступу до Азовського моря через Керченську протоку”, – підкреслив він.

Начальники штабів збройних сил країн НАТО зустрілися у Брюсселі з головнокомандувачем Збройних сил України Русланом Хомчаком та обговорили ситуацію з безпеки, що склалася в Україні та навколо неї після нарощування Росією своїх військ біля українських кордонів.

Про це журналістам у Брюсселі за підсумками зустрічі повідомив голова Військового комітету НАТО британський маршал авіації Стюарт Піч, повідомляє “Укрінформ”.

“Сьогодні по обіді начальники штабів країн-союзниць зустрілися з українським та грузинським колегами. Росія продовжує демонструвати постійну тенденцію дестабілізуючої поведінки, включаючи порушення суверенітету та територіальної цілісності України і Грузії”, – сказав голова Військового комітету Альянсу.

Він зауважив, що під час дискусії з генерал-полковником Хомчаком військові керівники країн-союзниць обговорили ситуацію в Україні та навколо неї, а також хід реформ у Збройних силах України.

“Начальники штабів нашого Альянсу підтвердили повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України і обговорили майбутнє співробітництво в Чорному морі та навколо нього. Військовий комітет закликав Україну продовжувати імплементацію головних реформ, розбудувати безпеку та стабільність для всіх українців”, – додав Піч.

Як відомо, з березня 2021 року на фронті в зоні проведення ООС спостерігається поступове загострення. Збройні формування РФ нарощують кількість обстрілів – як снайперських, так і з піхотного та важкого озброєння. У березні внаслідок бойових дій загинули дев’ять воїнів ЗС України, у квітні – 14.

Паралельно з цим в інформаційному полі тривало нагнітання ситуації, пов’язане з новинами про перекидання підрозділів ЗС РФ в окупований Крим та області Росії, що межують з Україною.
30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у звіті в Верховній Раді заявив, що Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021”.
Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) виявила відео, які підтверджують, що Росія перекидає на кордон з Україною військову техніку, при цьому маскує її номерні знаки. Також СІТ зафіксувала також польовий табір російських військ у Воронезькій області – за 150-250 км від українського кордону. Група дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.
Представники Кремля в ці ж дні заявляли, що Росія “може стати на захист жителів Донбасу” та що “вживатиме заходів, якщо Донбас стане схожим на Сребреницю”.

Російська пропаганда натомість звинувачує Україну в ескалації і стягуванні військ до межі з ОРДЛО за підтримки США й НАТО, в обстрілах цивільної інфраструктури тощо. Центральні телеканали РФ говорять про потребу “денацифікації” та “примушення до миру” України.

Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо загострення на фронті та серію розмов із лідерами держав-партнерів у НАТО. 8 квітня він здійснив поїздку на передову в зону ООС, а квітня – в Париж, де відбулася його розмова з президентом Макроном і канцлером ФРН Меркель.

На підтримку України висловлюються країни Заходу, а президент США Джо Байден оголосив надзвичайну ситуацію в сфері нацбезпеки через дії Росії.

20 квітня (напередодні щорічного послання Володимира Путіна, який, за однією з версій, міг вдатися до антиукраїнських рішень на зразок анексії ОРДЛО) президент Зеленський виступив із відеозверненням. Він заявив, що Україна не боїться Росії, та запропонував Путіну зустрітися “в будь-якій точці українського Донбасу”.
У відповідь Путін 22 квітня заявив, що готовий прийняти українського президента в Москві, але говорити про двосторонні питання, тоді як з ОРДЛО Київ, на його думку, мусив би вести прямий діалог.

Читайте також:
Хомчак назвав кількість резервістів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна