Зеленський виступив зі зверненням і пропонує Путіну зустрітися на Донбасі. ВІДЕО

Президент України Володимир Зеленський запропонував президенту РФ Володимиру Путіну зустрітися “в будь-якій точці Донбасу, де йде війна”.

Про це він сказав у відеозверненні, яке опубліковане пресцентром Банкової увечері у вівторок, 20 квітня.

“Що відбувається сьогодні? Біля наших державних кордонів сконцентровано чималу кількість російських військ. Офіційно Росія називає це навчанням. Неофіційно весь світ називає такі речі шантажем. Чи хвилює це нас? Так. Чи вимагає Україна та її міжнародні партнери відвести війська від наших кордонів? Так. Адже Російська Федерація постійно повторює, що вона прагне миру, але водночас створює всі передумови для ескалації”, – сказав президент.

“Чи це логічно? Ні. Але чи це несподівано? Ні. Чи означає це, що ескалація неминуча? Ні. Чи хоче війни Україна? Ні. Чи готова вона до неї? Так. Чи перестане Україна боротись за мир дипломатичним шляхом? Ніколи. Чи буде Україна в разі чого себе захищати? Завжди. Наш принцип простий: Україна не починає війну першою, але Україна завжди стоїть до останнього”, – підкреслив український президент.

Зеленський заявив, що українські військові в цій ситуації мають якісне оснащення та зброю, “цінний досвід, мужність, високий бойовий дух, готовність дати відсіч будь-кому та максимально доступно пояснити, що прохід, проїзд чи проліт нашою землею небажаним гостям – заборонений і неможливий”.

Володимир Зеленський також нагадав, що говорив з лідерами Сполучених Штатів Америки, Франції, Німеччини, Великої Британії, Туреччини, з президентом Ради Європи і Генсеком НАТО.

“Вони, як і всі інші партнери, – на нашому боці. Вони прекрасно бачать справжні мотиви Росії. Готові підтримувати нас фінансово. Готові запроваджувати дедалі більше жорстких санкцій та ухвалювати жорсткі резолюції. Це правильно, необхідно, і за все це Україна щиро вдячна. Водночас нашим громадянам дуже потрібно розуміти, на що ще готовий світ. Як саме і ким саме ви допоможете нам, якщо дехто знову проігнорує кордони в центрі Європи? Чи розумієте ви, що Україні, а разом з нею – усьому світу, що вірить у силу й непохитність міжнародного права, може знадобитися значно, значно більше, ніж дипломатична стурбованість. Усім нам може знадобитися рішучість. Чи готовий світ до вирішення складних завдань? Чи перестане він у разі широкомасштабної агресії з боку РФ ховатися від неприємних питань, зокрема щодо Ради Безпеки ООН, Парламентської асамблеї Ради Європи, “Північного потоку-2″?” – запитав Зеленський.

Окремо президент звернувся до “північного сусіда” російською мовою. 

“Одного разу президент РФ сказав: якщо бійка неминуча – потрібно бити першим. Але, по-моєму, сьогодні кожен лідер повинен розуміти, що бійка не може бути неминучою, коли мова йде не про підворіття і хуліганів, а про реальну війну і мільйони людських життів. І що, на відміну від бійки, у війні програють усі сторони. І що не можна когось захистити, нападаючи. І що неможливо звільнити когось, захопивши. І що неможливо привезти мир на танку”, – сказав Зеленський.

“Україна і Росія, незважаючи на спільне минуле, по-різному дивляться в майбутнє. Ми – це ми. Ви – це ви. Але це не обов’язково проблема, це – можливість. Як мінімум – можливість, поки не пізно, зупинити вбивчу математику майбутніх військових втрат”, – додав український президент.

Він нагадав, що вчора і сьогодні на засіданнях радників “нормандської четвірки” і підгрупи з питань безпеки в ТКГ обговорювали відновлення режиму повного припинення вогню, але, незважаючи на підтримку всіх сторін, Росія відмовилася підтримати спільну заяву.

“При цьому прозвучала пропозиція зустрітися на лінії розмежування, щоб максимально точно побачити і зрозуміти ситуацію. А що мені розуміти? Я кожен місяць там буваю. Пане Путін! Я готовий піти ще далі і запропонувати вам зустрітися в будь-якій точці українського Донбасу, де триває війна”, – сказав президент України.

Читайте також:
Зеленський пояснив, чому не телефонує Путіну щодо війни на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.