У Вірменії розпустили парламент і призначили нові вибори

 

Президент Вірменії Армен Саркісян підписав указ про розпуск Національних зборів (парламенту) і призначення виборів.

Про це інформує “Радіо Свобода”.

Позачергові парламентські вибори у Вірменії пройдуть 20 червня.

Раніше Національні збори вдруге за два тижні не обрали Нікола Пашиняна на пост прем’єр-міністра.

Таким чином, Національні збори сьомого скликання, згідно з досягнутою між парламентською більшістю і двома опозиційними фракціями домовленістю, силою закону було розпущено. Однак цей парламент функціонуватиме до обрання нового парламенту.

Нагадаємо, 25 квітня Пашинян подав у відставку, щоби відповідно до домовленості, досягнутої з опозиційними політичними силами, парламент двічі не обрав нового прем’єр-міністра і у країні було організовано позачергові парламентські вибори.

Перше засідання парламенту з питання обрання прем’єр-міністра відбулося 3 травня, і парламент тоді не обрав єдиного кандидата Нікола Пашиняна.

Колишній журналіст, опозиційний депутат Національних зборів Нікол Пашинян став главою уряду Вірменії 8 травня 2018 року на хвилі “оксамитової революції”. У квітні він організував акції протесту проти обрання прем’єр-міністром Сержа Саргсяна.
23 квітня 2018-го прем’єр Саргсян на тлі багатоденних акцій протесту опозиції в Єревані подав у відставку.
Раніше Саргсян був президентом країни два терміни (з 2008 року), а 17 квітня 2018-го був обраний на посаду глави уряду в процесі конституційної реформи та переходу Вірменії до парламентської форми правління, де найбільші повноваження має прем’єр. Опозиція виступала насамперед проти “консервації” лідера Республіканської партії Саргсяна при владі на новий термін. Виконувачем обов’язків прем’єр-міністра тоді став колишній топ-менеджер “Газпрому” Карен Карапетян, який обіймав в уряді Саргсяна посаду першого віцепрем’єра, але це призначення було скасоване під тиском вулиці, і зокрема Пашиняна.
У жовтні 2018 року Пашинян уже подавав у відставку для проведення дострокових виборів, і в грудні його блок “Мій крок” переміг, набравши 70% голосів.
9 листопада 2020 року у ході наступу військ Азербайджану в Нагірному Карабасі Нікол Пашинян був змушений підписати невигідний для Вірменії мирний договір за посередництва РФ, відтак опозиція вимагала його звільнення.

Читайте також:
Алієв, Пашинян і Путін підписали нову заяву щодо Нагірного Карабаху. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна