Лідер протестів Пашинян став прем’єр-міністром Вірменії

 

Опозиційний депутат парламентської фракції “Елк” (“Вихід”), лідер протестних рухів Нікол Пашинян у вівторок, 8 травня, обраний на пост прем’єр-міністра республіки.

За кандидатуру Пашиняна в ході спеціального засідання Національних зборів Вірменії проголосували 59 депутатів зі 101 присутнього, проти – 42.

Пашинян став 16-м прем’єр-міністр Вірменії, передає “Панарменіан”.

Раніше три парламентські фракції – “Елк”, “Дашнакцутюн” і Блок Царукян – оголосили про підтримку кандидатури Пашиняна.
Республіканська партія, яка має одноосібну більшість в НЗ, заявила, що не перешкоджатиме проведенню виборів і посприяє висуванцю опозиції не менш як третиною від загального числа своїх депутатів.

На площі Республіки в центрі Єревана зібралися тисячі людей, щоб подивитися пряму трансляцію засідання НЗ. Вони радісними вигуками і оплесками зустріли звістку про обрання Пашиняна главою уряду.

Це була друга спроба виборів прем’єра. 1 травня депутати парламенту не обрали Пашиняна главою уряду – тоді він набрав 45 голосів із необхідних 53.

Читайте також:
Вірменія: протести тривають, уряд розсипається

Як повідомляла “Новинарня“, 23 квітня прем’єр-міністр Вірменії Серж Саргсян на тлі багатоденних акцій протесту опозиції в Єревані подав у відставку.
Раніше Саргсян був президентом країни два терміни (з 2008 року), а 17 квітня 2018-го був обраний на посаду глави уряду в процесі конституційної реформи та переходу Вірменії до парламентської форми правління, де найбільші повноваження має прем’єр.
Опозиція виступала насамперед проти “консервації” лідера Республіканської партії Саргсяна при владі на новий термін.

Виконуювачем обов’язків прем’єр-міністра Вірменії став колишній топ-менеджер “Газпрому” Карен Карапетян, який обіймав в уряді Саргсяна посаду першого віце-прем’єра.

Попри відставку Саргсяна, протестувальники стверджують, що їхні вимоги не виконані, і продовжують вуличні акції для переобрання парламенту й уряду.

25 квітня з правлячої коаліції вийшла партія “Дашнакцутюн”, однак Республіканська партія зберігає одноосібну більшість у Нацзборах.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна