Вірменія: після того як до протестів долучилися військові, Саргсян подав у відставку

 

Прем’єр-міністр Вірменії Серж Саргсян, через якого у країні другий тиждень не вщухають протести, подав у відставку.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на місцеві ЗМІ.

“Нікол Пашинян мав рацію. Я помилявся. У ситуації, що склалася, є кілька рішень, але я не піду жодним з цих шляхів. Це не мій вибір. Я залишаю посаду прем’єр-міністра Вірменії” – заявив Саргсян.

Він додав, що таким чином виконує вимоги протестувальників, які виступають проти його перебування при владі.

Вранці у понеділок, 23 квітня, у Вірменії відновилися акції протесту проти прем’єрства Саргсяна. Сотні громадян в різних районах столиці країни, Єревана, знову вийшли на вулиці в рамках оголошеної лідером опозиції Ніколом Пашиняном кампанії мирної громадянської непокори.

Напередодні на багатолюдному мітингу опозиції його учасники домовилися проводити мирні акції громадянської непокори кожен день, починаючи з 8:15 ранку, а кожен вечір 19:00 збиратися на площі Республіки незалежно від того, хто і скільки людей будуть затримані чи заарештовані поліцією.

Акції протесту проти Саргсяна в Єревані тривають з 13 квітня. Їх учасники проводять мітинги, ходи, перекривають вулиці, намагаються перешкодити роботі державних органів.

Поліція щоденно затримує десятки протестувальників, більшість з яких невдовзі відпускає.

Прем’єр-міністр Саргсян у суботу закликав організатора протестів Пашиняна до діалогу. Пашинян відповів, що готовий обговорювати із Саргсяном тільки питання його відставки.

Під час протестів у неділю поліція застосувала спецзасоби для розгону учасників мітингу – тоді було затримано понад 200 людей. Серед затриманих опинилися також троє опозиційних депутатів, зокрема й Пашинян.

У понеділок усіх трьох – Пашиняна, Сасуна Мікаеляна й Арарата Мірзояна – відпустили

Серж Саргсян зро.бив заяву про відставку після того, як з’явилися повідомлення по те, що до учасників протестного ходу проти його прем’єрства долучилися військові.

Зокрема, очевидці писали, що солдати столичного полку внутрішніх військ вранці покинули казарми і приєдналися до протесту.

Міністр оборони Вірменії Віген Саркісян прокоментував можливу участь армії у протестах так: “Наше законодавство детально регулює випадки, за яких армія може бути залучена в такого роду процесах, і це можливо зробити тільки в тому випадку, якщо буде введено надзвичайний стан”.

Водночас Саркісян висловив сподівання, що до запровадження надзвичайного стану не дійде.

Міністр наголосив, що нестабільною ситуацією в Вірменії може скористатися Азербайджан. Очевидно, він мав на увазі можливу активізацію конфлікту в Нагірному Карабаху.

Читайте також:
Протести в Нікарагуа: понад 25 загиблих, репортера вбили під час прямого включення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна