Протести в Нікарагуа: понад 25 загиблих, репортера вбили під час прямого включення

 

У Нікарагуа під час антиурядових протестів загинуло понад 25 людей, зокрема репортер, якого застрелили просто під час прямого включення у “Фейсбуці”.

Дані про кількість загиблих різняться – влада повідомляла про 10 загиблих, агенція “Франс-прес” із посиланням на Центр правозахисту Нікарагуа пише про щонайменше 25 жертв, місцева газета La Prensa наводить дані про понад 30 убитих в сутичках між поліцією та противниками уряду. Сотні людей отримали травми.

Директор інформаційного порталу Meridiano Анхель Гаона (Angel Gahona) отримав кулю просто під час прямої трансляції з акцій протесту, яку вів у “Фейсбуці“. Журналіст саме показував зруйнований банкомат у місті Блуфілдс на Карибському узбережжі, коли його поцілили в голову. Хто саме завдав репортеру смертельного поранення – невідомо.

Антиурядові акції в Нікарагуа тривають уже кілька днів. Люди вийшли на вулиці, протестуючи проти пенсійної реформи президента цієї центральноамериканської країни Даніеля Ортеги, яку 18 квітня схвалив уряд.

Нововведення збільшує пенсійні внески для працюючого населення та роботодавців, а виплати зменшує на 5%.

У столиці країни, Манагуа, протестувальники пошкодили та підпалили урядові будівлі, закидаючи поліцію камінням. Силовики у відповідь застосували гумові кулі та сльзогінний газ, повідомляється також про застосування вогнепальної зброї. У кільках містах на вулиці вийшли військові.

Папа Римський Франциск закликав усі сторони конфлікту в Нікарагуа утриматся від насильства.

Протести стали найбільшим викликом для влади президента Ортеги з часу його вступу на посаду в 2007 році.

Під тиском мітингувальників Ортега спершу заявив, що нові пенсійні заходи не набиратимуть чинності до 1 липня – таким чином, в уряду та приватного сектору залишався б час для переговорів.

Коли й це не допомогло зупинити протести, президент пообіцяв, що реформу буде скасовано – принаймні доти, доки уряд не узгодить усі її деталі з незгодними.

Читайте також:
Акції протесту у Вірменії: опозиція оголосила “оксамитову революцію”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна