Справа Шеремета: що засвідчило показане в суді відео обшуку з вилученням футболок із “націоналістичними принтами”

 

автор: Катерина Петренко
фото автора

20 квітня у судовому засіданні в “справі Шеремета” у Шевченківському райсуді Києва продемонстрували відео з невідкладного обшуку в помешканні спецпризначенця та музиканта Андрія Антоненка “Ріффмастера”, обвинуваченого в організації вбивства журналіста.

Обшук відбувався 12 грудня 2019 року в однокімнатній комунальній квартирі на Старовокзальній – власності дружини Антоненка. Продемонстроване відео суперечить заявам міністра МВС Арсена Авакова, мовляв, “підозрюваний жив в елітній квартирі в елітному районі”.

Прокурор Михайло Тішин відмовився пояснити доказове значення вилучених футболок та кепок із принтами.

Але, нагадаємо, саме за цими “націоналістичними” картинками Ріфа початково “ідентифікували” як “убивцю Шеремета” та “культиватора величі арійської раси”. І оголосили про це на всю країну.

Що ж побачив на виявлених принтах суд і чи можна вважати їх доказами причетності Антоненка до вбивства?

Мета: врятувати речові докази

Під час судового засідання

Під час обшуку 12.12.2019 слідство хотіло знайти знаряддя вчинення злочину. Ухвала суду дозволяла вилучити одяг із принтами, ноутбуки, телефони, зброю, вибухівку, детонатори та інші предмети, на яких могла бути інформація про вчинення злочину.

У документі була вказана аргументація: “Антоненко притримувався радикальних поглядів, воюючи в ООС, а також вміє поводитись з вибухівкою”.

За словами адвокатів, при обшуку були присутні не уповноважені на проведення цієї слідчої дії співробітники та не вписані в протокол.

Натомість прокурор апелював: слідчому не заборонено залучати інших учасників провадження, тому він і залучив до обшуку керівника органу досудового розслідування, спеціаліста і співробітників карного розшуку. Усі учасники, які вказані в протоколі обшуку, зафіксовані на відео.

Перегляд відео в суді

Чому в Антоненка вилучили принтовані футболки і кепки? Прокурор посилався на відео з камер відеоспостереження, на яких нібито кілер Шеремета нубито був одягнутий у кофту з принтом та “мав головний убір у вигляді кашкета”. За словами прокурора Михайла Тішина, слідством встановлено, що це був Антоненко.

Водночас Тішин відмовився відповісти на питання адвокатів, на основі яких саме експертних досліджень слідчі встановили, що принти на одязі Антоненка та ймовірного вбивці співпадають?

За словами адвоката Станіслава Кулика, очевидно, що проведені на замовлення слідства експертизи вказують: принт не збігається, а жодних слідів вибухових речовин на одязі не знайдено.

Захисник переконує: ці експертні висновки захисту не надавали й до суду не скерували, оскільки вони спростовують версію слідства щодо виконавців.

Порівняння принтів, яке поліція назвала доказами причетності Антоненка до вбивства Шеремета на гучній пресконференції 12 грудня 2019 року

“Три різні футболки демонструвались вищим керівництвом держави на брифінгу, лише одну з них вилучили в мене. Генерал Нацполіції Коваль також показував різні футболки як один принт і наголошував: “Ви вже знайомі з цими особами, які вже раніше вчиняли злочини”. Ні я, ні Дугарь, і Кузьменко їх ніколи не вчиняли, це брехня та маніпуляції органу обвинувачення”, – прокоментував обвинувачений Андрій Антоненко.

Адвокат Тарас Безпалий також розповів: протягом 24 годин органи обвинувачення не наклали арешт, не повернути тимчасово вилучене майно.

“Результати обшуку дорівнюють нулю, а отримані докази недопустимі. Також на протоколі огляду флеш-носіїв підпис слідчої, яка не була присутня під час обшуку. Як суду ідентифікувати, що це оригінал, а не копії? В ухвалі слідчого судді про обшук надано право обшуковувати лише слідчому. Слідчий суддя не зобов’язаний визначати кількість осіб, проте у цій ухвалі чітко визначив, тому інші слідчі фактично вчинили злочин – незаконно проникли в житло Антоненка”, – прокоментував адвокат Безпалий.

Натомість за словами прокурора, порушень не було.

“Вилучені речі та документи входять до переліку, прописаного в ухвалі на дозвіл обшуку. Одяг з принтами вилучено на підставі ухвали. Він є речовим доказом”, – пояснив обвинувач Тішин.

Чи підтверджує обшук в Антоненка наявність мотиву вбивати Шеремета?

“Щойно вся країна продивилась малесеньку комунальну квартирку Андрія Антоненка, де він проживав з дружиною та дітьми, проте жодних слідів “захоплення величчю арійської раси” помічено не було. Ті принти (на знайдених футболках – “Н”) – зовсім інші. Зображення жінки в стилі принт кабаре як взагалі можна було ідентифікувати з “величчю арійської раси”? Сторона захисту і суспільство хочуть зрозуміти мотив. У травні він змінився, себто взагалі зник”, – апелював адвокат Віталій Коломієць, маючи на увазі змінений текст обвинувачення Антоненка, де вже немає сумно відомих слів “захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси…”.

Ріффмастер у суді

Обвинувачений Ріфф, у свою чергу, розповів, як, на його думку, у цій справі з’явився мотив про “велич арійської раси”.

“Слідчий Хатинський був в справі [Віти] Заверухи, де був прописаний дослівно аналогічний мотив вчинення злочину. Коли я спитав у слідчих про мотив, вони відповіли: “Не парься, Андрюха, это мы прицепили с другого дела”. Якось я спитав у слідчої Нікітченко, чому я сиджу, вона відповіла: “Бо ви нацист!”. Мене це глибоко шокувало. Я показав її своє татуювання на нозі – Прометея із зіркою Давида. Уявіть її реакцію… Ось така історія”, – каже Антоненко.

Читайте також:
“Культивуючи величність арійської раси”: прокуратура перенесла свій “мем” ще з підозр 2015 року

Погана міна при поганій грі

Також у засіданні показали відео про те, як саме поліція виявила макет міни МОН-50, що належав Антоненку.

Річ у тім, що самі правоохоронці під час обшуку макет не знайшли.

Адвокат Кулик пояснює так: коли приїхав користувач приміщення, в якого раніше проводили обшук, на нього натиснули, і він їм показав макет міни, що його Андрій демонстрував раніше під час навчань на курсах сержанта.

“Оскільки двічі обшук проводити не можна, провели «огляд», яким намагалися легалізувати доказ”, – пояснив адвокат.

“Коли ми розбирали ураження самого Павла [Шеремета], що призвели до його загибелі, та ураження авто, яке підірвали, то звертали увагу на елементи від міни МОН на місці злочину. Але на корпусі, який було знайдено у Андрія, всі ці елементи присутні, жодної недостачі. Зрозуміло, бо корпус використовувався як навчальний макет, пустий всередині, але подібний до бойової міни ззовні. Щось якась ця «пів МОН» трохи не та половина МОН, мабуть”, – зазначає обвинувачена Юлія Кузьменко.

Вона наголошує, що обвинувачення і Ріфа, і її є “абсурдом”.

Перегляд відео з обшуку грудня 2019 року

Повертаючись до “хибного алібі”

Диск із відеозаписом виступу свідка Олексія Єрмілова, який 13 грудня 2019 року забезпечив хибне алібі Антоненку, судді Оксані Голуб цього дня переглянути не вдалося, бо він виявився порожнім. Єрмілов заявляв раніше, що Андрій Антоненко вчив його гри на гітарі, коли вбивали Шеремета.

Згодом Єрмілов визнав, що сплутав дати.

Але прокурор не планував показати відео з допиту Єрмілова, де той визнає свою плутанину. Прокуратура досі обґрунтовує клопотання з проханням продовжити тримання під вартою саме цим неправдивим алібі. Відтак ризик впливу на свідків щодо зміни відповідних показань нібито актуальний.

“У слідства немає жодних доказів, ніби Антоненко просив створити собі хибне алібі. На той час він уже був ув’язненим. Це вигадки органу досудового розслідування, не підкріплені жодним доказом” – наголосив адвокат Дмитро Круговий.

Читайте також:
ОГП відповів на звернення Львівської облради щодо переслідування фігурантів “справи Шеремета”

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, український і білоруський журналіст, громадянин Росії Павло Шеремет був убитий 20 липня 2016 року в Києві через підрив його автомобіля. Новий президент Володимир Зеленський поставив завдання глава МВС Арсену Авакову знайти вбивць журналіста.

12 грудня 2019 року слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, військового Сил спецоперацій ЗСУ Андрія Антоненка та бойового медика 25 опдбр ДШВ ЗСУ Яну Дугарь.
Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на великому брифінгу за участі президента Зеленського.

За першою версією правоохоронців, закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку, відзначаючи камери відеоспостереження.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Прокуратура й поліція називали Андрія Антоненка організатором злочину та в підозрах і матеріалах досудового розслідування вказували для всіх трьох імовірні “мотиви” вбивства журналіста, взяті з інших справ п’ятирічної давності: “захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси…” Одним з імовірних доказів була схожість принтів на одязі Антоненка та особи на відео з камер спостереження.

21 травня 2020 року стало відомо, що всім трьом підозрюваним у вбивстві Шеремета. Тепер слідство називає організаторами злочину “невстановлених осіб”, а не Антоненка.
Із нової підозри зникли “арійська раса” та “ультранаціоналістичні погляди”. За оновленою версією слідства, мотивом були особисті мотиви “невстановлених організаторів та замовників”, які вирішили створити “вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту”.

Поліція тепер вважає, що організатори були “обізнані, серед іншого, з методами роботи правоохоронних органів”. Речник МВС Артем Шевченко в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякав, нібито до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.

У новій підозрі Андрій Антоненко і Юлія Кузьменко є лише “виконавцями”, а Яна Дугарь – “пособником”. За уточненою версією, Кузьменко лише підкладала вибухівку під автомобіль журналіста, але не активувала її, як ішлося в підозрі раніше.

Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., військовослужбовець Сил спецоперацій ЗСУ, сержант. Відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко – 1979 р.н., дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург), завідувач відділення рентгенангіографії та ендоваскулярної хірургії ДУ “Центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України”. Відома також як військовий волонтер.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня 2019 року суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк уперше відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.
Надалі Дугарь переводили під нічний домашній арешт у Києві.
11 серпня 2020 року для Юлії Кузьменко суд пом’якшив запобіжний захід, змінивши його із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Водночас Антоненка суд постійно залишає під вартою.

Судовий процес за обвинуваченнями Антоненка, Кузьменко й Дугарь почався в Шевченківському райсуді Києва 4 вересня 2020 року з обрання присяжних.

Судові засідання та інші процесуальні дії в цій справі супроводжуються мітингами й іншими акціями протесту. Значна частина громадськості вважає докази щодо Антоненка, Кузьменко і Дугарь недостатніми, а саму справу – намаганнями очорнити ветеранське і військове середовище.
Захист наполягає на тому, що особи, зафіксовані на відео, мають інші зріст, ходу й риси, ніж Антоненко, Кузьменко, Дугарь.

4 січня 2021 року в мережі з’явилися записи, на яких імовірно очільник КДБ Білорусі Юрій Зайцев обговорює з двома співробітниками спецпідрозділу “Алмаз” варіанти ліквідації колишніх працівників спецслужб Білорусі, а також можливість підриву авто журналіста Павла Шеремета. Записи датуються квітнем 2012 року, задовго до того, як журналіста вбили в Україні.

Читайте також:
КДБ Білорусі планувало вбивство Шеремета ще з 2012 року. ЗАПИС

МВС: “Білоруські записи” не впливають на версію про виконавців убивства Шеремета – Антоненка і Кузьменко


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.