ОП скасував спільну інспекцію в Шумах, бо бойовики зовсім знахабніли

 

Інспекцію українських позицій на Донбасі за участю бойовиків “ДНР” біля селища Шуми під окупованою Горлівкою скасували, тому що бойовики висунули низку вимог, які “суперечать одна одній та спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню”.

Про це в четвер, 10 вересня, інформує пресслужба президента.

“Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно “одноразового інспектування” виключно однієї точки не відбудеться – через постійну зміну запитів російської сторони (…) Якщо в Донецьку не здатні знайти на мапі Європи населений пункт Шуми Донецької області, претензії щодо якого ми чули неодноразово, й тепер у випадковому порядку обирають нові населені пункти для інспектування, то можемо хіба що поспівчувати”, – йдеться в заяві офісу президента України.

У ОПУ наголосили, що через “фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основі здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування – констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена”.

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року. Воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне облаштування позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо.
Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Протягом серпня, у час дії “перемир’я”, командування відзначило відсутність бойових втрат (загиблих) з боку українських військ. При цьому було зафіксовано 55 випадків, коли окупанти відкривали вогонь – у штабі здебільшого називали це “провокативними пострілами”.
Також протягом періоду “перемир’я” штаб ООС не раз фіксував інженерне облаштування позицій противника (копання окопів) у бік фронту.

5 вересня маріонетковий ватажок бойовиків “ДНР” Денис Пушилін заявив, що ЗСУ на порушення “перемир’я” провели інженерне обладнання позицій у районі села Шуми, що під Горлівкою. І попередив, що вранці 7 вересня віддасть наказ щодо їх знищення вогнем артилерії. Цього не сталося. Не відбувся і “перенесений” удар 9 вересня.

Водночас 6 вересня окупанти самі грубо порушили режим припинення вогню. Молодший сержант Тарас Кубійович із 14 омбр ЗСУ був убитий снайпером біля селища Кримське на Луганщині. Ще один український військовий був поранений під час обстрілу з АГС біля Красногорівки в Донецькій області.

Після цього командування ОС дало “ще одну можливість так званим “ДНР” та “ЛНР” виконати вимоги” укладеної ТКГ домовленості про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню”.

Ці два обстріли офіс президента України розцінив “як два окремих різних випадки, скоєних із провокаційною метою”. “Ми вимагаємо від Росії втрутитися в ситуацію і вплинути на провокаційну поведінку незаконних збройних формувань у Донецькій і Луганській областях із метою збереження режиму припинення вогню”, – заявили в ОП.

9 вересня  на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи у відеоформаті сторони домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представників ОБСЄ та бойовиків “ДНР”.

Донецьк назвав ім’я військового, який має інспектувати Шуми: це громадянин РФ, керівник так званого “представництва ДНР в Спільному центрі контролю і координації” Руслан Якубов (Вахітов).

В офісі президента України заявили, що “обмежений прояв присутності бойовиків [під час інспекції українських позицій у Шумах] нічого нікому не може дати, крім єдиного – ще одного аргументу на користь правоти України”.
В ОП стверджують, що українські військові не розширювали позицію, і це підтверджує СММ ОБСЄ.

Читайте також:
“Зупинити капітуляцію”: активісти проведуть “інспекцію” під резиденцією Зеленського через допуск бойовиків до позицій ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.