ТКГ домовилася про повне припинення вогню на Донбасі. У Зеленського говорять про “прорив”

доповнено

Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) за результатами відеоконференції досягла масштабних домовленостей щодо припинення всіх видів вогню, заборони наступальних дій, БПЛА та інших безпекових заходів на Донбасі.

З українського боку про це повідомив колишній радник секретаря РНБО Сергій Сивохо. Також відповідний звіт ввечері в середу, 22 липня, поширила пресслужба офісу президента України.

“Радісна новина від Тристоронньої контактної групи: нарешті-то погодили і підписали пакет додаткових заходів із припинення вогню”, – написав він у фейсбуці.

Заборона стосується розвідувально-диверсійної діяльності, наступальних операцій, використання безпілотників, снайперського і будь-якого іншого вогню, розміщення важкої техніки та артилерії в населених пунктах тощо.
У документі передбачені й заходи дисциплінарного впливу до порушників наказу”, – заявив Сивохо.

За його словами, нові домовленості набудуть чинності з 27 липня.

“Сподіваюся, вони не залишаться тільки на папері. Мир нам”, – додав діяч, близький до офісу президента Зеленського.

ДОПОВНЕНО. Офіс президента України назвав ці рішення “проривом у роботі ТКГ”.

“Згідно з ухваленим рішенням, з 00:01 27 липня 2020 року має дотримуватися режим повного та всеосяжного припинення вогню.
Прорив у роботі ТКГ в цьому напрямку є результатом ефективної роботи української делегації за підтримки наших міжнародних партнерів у Берліні й Парижі, а також роботи політичних радників і глав МЗС країн – учасниць Нормандського формату”, – зазначили на Банковій.

У пресрелізі йдеться про те, що “на засіданні ТКГ сторони за посередництва ОБСЄ домовилися про застосування заходів з посилення режиму припинення вогню до повного врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу. Відповідні заходи погоджені на ТКГ Україною та Росією й підтримані ОБСЄ”.

“Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей”, – вказали у Зеленського.

“Україна вкотре підтвердила повну готовність до дотримання досягнутих на грудневому саміті в Парижі домовленостей на рівні лідерів країн–учасниць Нормандського формату та прихильність до виконання Мінських угод. СММ ОБСЄ сприятиме та підтримуватиме виконання цих заходів”, – сказано в повідомленні.

Зазначається, що на ТКГ в межах політичної групи було наголошено, що “повне та всеосяжне припинення вогню є базовою передумовою для політичного врегулювання”. А вибори на тимчасово окупованих територіях України можливі виключно після всеосяжної деескалації; після виведення іноземних військових підрозділів і техніки, роззброєння незаконних збройних формувань; відновлення контролю з боку уряду України над українсько-російським кордоном; виключно згідно із законодавством України та з дотриманням Копенгагенських стандартів ОБСЄ.

“У межах гуманітарної групи українська сторона, як і було домовлено, передала списки осіб на взаємне звільнення та очікує на те саме від іншої сторони”, – розповіли також в ОП.

Факт масштабних домовленостей підтвердили і бойовики ОРДЛО, які в мінській групі є частиною російської сторони.

“Учасники [Тристоронньої] контактної групи на відеоконференції затвердили пакет додаткових заходів посилення і контролю чинного перемир’я”, – ідеться в повідомленні так званого “міністерства закордонних справ ДНР”.

“Сьогоднішнє засідання принесло довгоочікувані результати в частині погодження та затвердження сторонами пакету додаткових заходів контролю чинного режиму припинення вогню, який складається з найважливіших вимог до сторін”, – зазначили в Донецьку й додали, що “вже з 27 липня 2020 року набудуть чинності відповідні накази керівництва “народної міліції” (НЗФ ОРДО, фактично – 1-й армійський корпус ЗС Росії на Донбасі – “Н”) і збройних формувань України про додаткові заходи щодо підтримки й дотримання чинного безстрокового режиму припинення вогню на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”, – ідеться в повідомленні.

“ДНРівці” зазначили, що домовленості з Києвом стали можливі завдяки їхній “наполегливій позиції і її принциповій підтримці з боку Російської Федерації”.

Також сторона окупаційних військ вказує на те, що з 21 липня 2019 року на Донбасі було оголошено “безстроковий режим припинення вогню”, а сьогодні “підписані конкретні заходи для його контролю”.

Нагадаємо, напередодні засідання ТКГ окупаційні війська на Донеччині вбили восьмого українського військового з початку місяця.
Попереднього тижня окупанти під Зайцевим скоїли воєнний злочин, розстрілявши евакуаційну групу українських військ, яка за домовленістю через СММ ОБСЄ ішла забирати офіцера, що підірвався в “сірій зоні”. Унаслідок подій 13 липня загинули три морські піхотинці ВМС ЗСУ.

Читайте також:
“Війна без правил повернулася”. Репортаж з-під Зайцевого, де росіяни підло порушили Женевську конвенцію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна