Серпень 2020 – перший місяць з початку війни без бойових втрат. ІНФОГРАФІКА

 

У серпні 2020 року, відповідно до зведень пресцентрів штабу Об’єднаних сил та Міністерства оборони, внаслідок ворожих обстрілів на Донбасі не загинув та не був поранений жодний український воїн.

Це перший місяць від початку війни навесні 2014-го, коли в силах АТО/ОС немає безповоротних бойових втрат.

Таким чином, спрацьовує “всеохопне перемир’я”, що почалося з 27 липня. Окупанти на Донбасі й надалі вдаються до обстрілів, але вони переважно носять провокативний характер і є неприцільними.

За підрахунками “Новинарні” (відповідно до повідомлень штабу ООС), у серпні зафіксовано 55 обстрілів. Це був “найтихіший” місяць війни.

Санітарні бойові втрати Збройних сил України – двоє поранених.

25 серпня на Горлівському напрямку під час огляду протипіхотної осколкової міни ПОМ-2, імовірно скинутої з безпілотника, отримали поранення командир 137-го батальйону морської піхоти полковник Вадим Римаренко та сержант із його підрозділу. Поранення Римаренка – легке, сержанта – середньої тяжкості.

Протягом місяця триває службове розслідування щодо підриву на невідомому вибуховому пристрої (ймовірно, протитанковій міні) біля села Водяне автомобіля з бійцями 42-го окремого мотопіхотного батальйону. Внаслідок цього підриву загинув розвідник, старший сержант Сергій Похович “Сєдой”, ще один боєць дістав важкі поранення.
Як повідомили “Новинарні” в командуванні 42 омбр, офіційні висновки щодо цієї події будуть зроблені після закінчення службового розслідування. Однак наявні на даний час відомості щодо обставин підриву дають підстави вважати цю втрату небойовою. Раніше про небойовий характер втрати заявляв також пресцентр штабу ООС.

Загалом, за даними з відкритих джерел, у серпні стало відомо щонайменше про п’ять безповоротних небойових втрат (загиблих) в Об’єднаних силах – необережне поводження зі зброєю, самогубство, підрив, зупинка серця тощо.

Читайте також:
Вісім загиблих героїв липня: ІСТОРІЇ, ОБЛИЧЧЯ

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”. Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Водночас опозиція виступила з критикою такої демілітаризації.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року, воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне обладнання позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо. Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Водночас у бойових підрозділах спростували інформацію про те, що їх нібито “роззброїли”, забрали кулемети, ПТРК тощо. Також спростовуються заяви про заборону вести вогонь у відповідь на важкі обстріли й ворожий наступ.

Уже в першу добу “перемир’я” ворог, за даними штабу ОС, вчинив три обстріли позицій Збройних сил України.

Читайте також:
“Раніше ми розуміли, що по шматочку відбиваємо у ворога свою землю, а зараз – ситуація хитка”, – комвідділення 24 омбр Степан Лисенко зі Світлодарки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.