У штабі ОС загибель бійця внаслідок підриву на Донеччині назвали небойовою втратою

Загибель військовослужбовця зі складу Об’єднаних сил в четвер, 13 серпня, внаслідок підриву авто командування вважає небойовою втратою. 

Про це повідомили “Новинарні” в пресцентрі штабу операції Об’єднаних сил.

“Він загинув не внаслідок ворожого обстрілу”, – прокоментували в штабі.

На уточнювальне запитання, чи боєць підірвався на міні (розтяжці), встановленій противником, пресофіцер зазначив, що то був “невідомий вибуховий пристрій”.

Наразі на місці події працює комісія, яка з’ясовує всі обставини загибелі.

У пресцентрі утрималися назвати підрозділ, який поніс втрати, зазначивши лише, що інцидент стався на території Донецької області.

У пресслужбі оперативно-тактичного угруповання “Схід” додали, що військові рухалися на автомобілі.

“На місці події працюють робочі групи військової прокуратури та військової служби правопорядку. Обставини трагедії з’ясовуються”, – додали в пресцентрі ОТУ.

У вечірньому зведенні 13 серпня пресцентр штабу ООС заявив, що бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил протягом дня немає. Однак внаслідок відхилення від маршруту на невідомому вибуховому пристрої підірвалися два військовослужбовці ОС, один із них загинув, інший – отримав поранення.

Як відомо, що раніше підриви на невідомих вибухових пристроях під час виконання службових обов’язків здебільшого називали бойовими втратами.
Скажімо, 20 травня на ворожій міні біля Трьохізбенки підірвався командир батальйону “Луганськ-1” полковник поліції Сергій Губанов. Ще троє бійців батальйону патрульної служби поліції особливого призначення отримали осколкові поранення. Це було названо бойовими втратами.

У грудні 2019 року при виконанні бойових завдань у районі Золотого на Луганщині загинули військовослужбовці 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого ЗСУ – молодший сержант Андрій Войтович, молодший сержант Віктор Пруський та старший солдат Сергій Сирота.
Близько 22:00 вони переміщалися на позиціях у межах взводного опорного пункту та підірвалися на невідомому вибуховому пристрої.

1 грудня в “сірій зоні” на Донеччині, в районі села Староласпа, загинули двоє співробітників Центру спеціальних операцій “Альфа” СБ України, полковники Дмитро Каплунов та Денис Волочаєв.
За офіційною інформацією зі штабу, вони відбивали диверсійно-розвідувальну групу противника, підірвалися на невідомому вибуховому пристрої.

Ці втрати українського війська внаслідок бойових дій на Донбасі теж кваліфікувалися як бойові.

Читайте також:
Перша бойова втрата 2020-го: біля Золотого підірвалася на міні вантажівка ОС

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Водночас опозиція виступила з критикою такої демілітаризації.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року, воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне обладнання позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо. Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Уже в першу добу “перемир’я” ворог, за даними штабу ОС, вчинив три обстріли позицій Збройних сил України.
Надалі обстріли з боку окупаційних військ відбуваються щодня. Командування переважно називає їх “провокаційними пострілами, що не несуть загрози особовому складу”.

Читайте також:
Розвідка звітує про втрати окупантів під час перемир’я: дев’ять загиблих та 15 поранених

Мендель написала допис про перемир’я, який повторює стилістику останніх зведень штабу ООС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна