Напередодні “великого перемир’я”: на ВОПи прислали офіцерів-наглядачів, кулемети не забирають

 

Із 00:01 понеділка, 27 липня, відповідно до рішень Тристоронньої контактної групи, в зоні проведення операції Об’єднаних сил на Донбасі має початися “велике перемир’я” – так звані “додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню”, які запроваджуються “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”. Дотримання цих заходів українською стороною контролюватимуть спеціально відряджені до підрозділів офіцери-спостерігачі з оперативних командувань. Водночас інформація про “роззброєння” українських підрозділів, яка поширюється в соцмережах, не відповідає дійсності.

Як передає “Новинарня“, про це інформує з фронту ветеран війни на Донбасі, менеджер по роботі з військовими фонду “Повернись живим” Андрій Римарук.

За його спостереженнями, на Сході справді йде активна підготовка з боку Збройних сил України до початку нового “повного та всеосяжного припинення вогню”.

“Операція Об’єднаних сил активно готується до режиму припинення вогню та чіткого виконання всіх затверджених пунктів. Всі підрозділи отримали відповідні вказівки: піхота готується спостерігати, сили розвідників спрямовані на технічні засоби спостереження, пілоти в бойовій готовності 24/7”, – розповідає Римарук на сайті “Повернись живим”.

“У мережі пишуть, що десятки офіцерів оперативних командувань вирушили на Схід, щоб контролювати режим припинення вогню. Так, це правда. Спостерігачі будуть у кожній бригаді, батальйоні, разом із командирами рот і навіть житимуть на взводно-опорних пунктах“, – підтверджує менеджер фонду допомоги армії.

Зі слів Римарука, відповідні особи готують “документ, у якому будуть чітко прописані стягнення та притягнення до відповідальності за порушення режиму тиші“.

Він не бачить у цьому “зради”.

“Навпаки, це величезний плюс, оскільки є відповідальна особа, яка чітко бачитиме порушення росіянами режиму тиші. Тому нашим бійцям не доведеться витрачати безцінні години часу на написання рапортів, доказуючи свою правоту…
Ми демонструємо цивілізованому світу, що готові дотримуватись всіх пунктів домовленостей і діємо у правовому полі. Це чітко бачить і одна зі сторін – ОБСЄ, та підтверджує нашу готовність та відкритість, на відміну від проросійських сил”, – зазначає представник “ПЖ”.

“Загалом ніхто не розслабляється, а навпаки. Пильність посилюється, зброя готова до бою у будь-який момент. Наприклад, сьогодні став свідком нагородження військовослужбовців. Хлопці отримали відзнаки та нагороди від командування ООС за моментальне знищення ворожої артилерії, яка готувалась завдати удар, піддаючи небезпеці життя цивільного населення та військових”, – розповів Римарук.

Учасник бойових дій, колишній розвідник 53-ї окремої механізованої бригади ЗСУ з позивним “Молдаван”, Андрій Римарук визнає, що “інформацію про чергове припинення вогню військові сприйняли дуже болісно”.

“Будьмо відвертими, переважну більшість це пригнічує і демотивує. Між підрозділами почали ширитись чутки про опломбування боєприпасів, відведення сил, що відповідно потягне за собою скорочення заробітної плати, яка і так не надто велика для такої героїчної роботи”, – переповідає Римарук.

При цьому він заперечує поширену в соцмережах інформацію, нібито перед початком перемир’я у військових на фронті забирають кулемети й залишають тільки автомати.

“Ранок почався погано. Всю ніч не спав, шукав, у кого забрали кулемет – не знайшов“, – написав менеджер “ПЖ” у фейсбуці 25 липня.

“Продзвонив комбатів [із таким запитанням] – всі ржуть, аж встидно”, – розповідав він напередодні.

Водночас Андрій Римарук припускає, що нові “домовленості можуть бути припинені, так і не розпочавшись, а хайп навколо цього всього стихне після перших пострілів у наш бік”.

Він нагадує, що 24 липня, як і раніше, проросійські війська не пропускали спостерігачів місії ОБСЄ через контрольно-пропускні пункти для моніторингу на окуповану територію. Про те саме заявив і пресцентр штабу ООС.

“Терористи банально, як і в попередні рази, посилались на карантин, про який, до речі, у домовленостях жодного слова. Якщо 27 липня ОБСЄ знов не допустять для роботи на окупованій території, рішення контактної групи можна вважати недійсним, або, як кажуть наші військові, – безглуздим!” – наголошує менеджер “Повернись живим”.

За його словами, на відміну від окупаційної влади, ми діємо виключно у правовому полі та, якщо за першого порушення, терористи не дотримаються затверджених процедур і не визначать винного, домовленості можна вважати порушеними”. “А вони цього і не зроблять, оскільки вже давно відомо: всі посадові особи [на боці НЗФ ОРДЛО] від командувача армійським корпусом до командира роти – це кадрові військові РФ. Чи потрібне окупанту чергове міжнародне підтвердження своєї присутності? Питання риторичне”, – зазначає Римарук.

Читайте також:
Фонд “Повернись живим” доправив на фронт мобільні комплекси для боротьби з ворожими снайперами

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” має початися з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року, виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

За словами посла ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Гайді Грау, ці заходи передбачають:

  • заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, а також заборону на використання будь-яких видів літальних апаратів сторін;
  • заборону на застосування вогню, включно зі снайперським;
  • заборону на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їхніх околицях, насамперед на об’єктах цивільної інфраструктури, зокрема школах, дитячих садках, лікарнях і приміщеннях, відкритих для громадськості;
  • ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню і повідомлення про них координатору ТКГ, який повідомляє про це всім її учасникам;
  • створення і задіяння координаційного механізму щодо реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК у нинішньому складі;
  • вогонь у відповідь у разі наступальних дій допускається лише в тому разі, якщо його відкрито за наказом відповідного керівництва Збройних сил України та керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використати вищезгаданий координаційний механізм. Про видання таких наказів буде повідомлено ТКГ;
  • вищезгадані заходи не можуть бути повністю або частково дезавуйовані жодними іншими наказами, зокрема секретними.

“Під наступальними діями слід розуміти будь-які спроби змінити позиційне розміщення військ, яке склалося на момент прийняття цієї заяви, включно з додатковим інженерним облаштуванням позицій, та/або будь-яке просування чи переміщення озброєних осіб у бік противника, зокрема з метою здійснення розвідувальних або диверсійних дій”, – заявляла Грау.

Також командування ЗСУ та НЗФ ОРДЛО має публічно заявити про видання наказів з перерахуванням усіх зазначених заходів і підтвердити, що ці накази про припинення вогню відповідають цим заходам.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ сприятиме і надаватиме підтримку сторонам у виконанні цих заходів, погоджених ними, без шкоди встановленим процедурам інформування або будь-яким іншим аспектам повного виконання положень мандата місії.

Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

Читайте також:
Угода про “припинення вогню” на Донбасі може стати прикриттям для “принуждения к миру”, – Гончар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.