ТКГ домовилися про спільну інспекцію в Шумах щодо дотримання умов перемир’я

доповнено

Позачергова відеоконференція Тристоронньої контактної групи з питань урегулювання на Донбасі схвалила пропозицію провести спільну інспекцію поблизу селища Шуми під Горлівкою (Донецька область) для контролю дотримання “перемир’я”.

Першими про таке рішення в середу, 9 вересня, повідомили інформаційні ресурси сепаратистів ОРДО з посиланням на “МЗС ДНР”, зазначаючи, що пропозиція виходила з Донецька.

За їхньою інформацію, в інспекції, яка відбудеться під час спостереження Моніторингової місії ОБСЄ 10 вересня о 14:00, візьмуть участь представники Донецька та представники України в Спільному центрі з контролю і координації (СЦКК).

Надалі інформацію підтвердила пресслужба офісу президента України.

“Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Українська сторона забезпечить питання логістики та гарантії безпеки всім учасникам інспекції”, – сказано в повідомленні з Банкової.

Зазначається, що на засіданні Тристоронньої контактної групи сторона ОБСЄ “вкотре підтвердила безпідставність будь-яких звинувачень на адресу Збройних сил України в районі населеного пункту Шуми в період з 5 липня до 2 вересня”.

“Це факт, викладений у нашому звіті від 5 вересня цього року”, – підкреслив голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік, якого цитує ОП.

При цьому голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук висловив сподівання, що “режим припинення вогню буде виконуватися й надалі усіма сторонами”. За його словами, з цією метою українська сторона задіюватиме будь-які механізми як у рамках ТКГ, так і в рамках нормандського формату, щоб зберегти життя українських військових і мирного населення.

Читайте також:
Порушення “перемир’я” окупантами не були масштабними, – начГенштабу

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року. Воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне облаштування позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо.
Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Протягом серпня, у час дії “перемир’я”, командування відзначило відсутність бойових втрат (загиблих) з боку українських військ. При цьому було зафіксовано 55 випадків, коли окупанти відкривали вогонь – у штабі здебільшого називали це “провокативними пострілами”.
Також протягом періоду “перемир’я” штаб ООС неодноразово фіксував інженерне облаштування позицій противника (копання окопів) у бік фронту.

5 вересня маріонетковий ватажок бойовиків “ДНР” Денис Пушилін заявив, що ЗСУ на порушення “перемир’я” провели інженерне обладнання позицій у районі села Шуми, що під Горлівкою. І попередив, що вранці 7 вересня віддасть наказ щодо їх знищення вогнем артилерії. Цього не сталося. Як і “перенесений” удар 9 вересня.

Водночас 6 вересня окупанти самі грубо порушили режим припинення вогню: молодший сержант Тарас Кубійович із 14 омбр ЗСУ був убитий снайпером біля селища Кримське на Луганщині, ще один український військовий був поранений під час обстрілу з АГС біля Красногорівки в Донецькій області.
Після цього командування ОС дало “ще одну можливість так званим “ДНР” та “ЛНР” виконати вимоги” укладеної ТКГ домовленості про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню”.

Ці два обстріли офіс президента України розцінив “як два окремих різних випадки, скоєних із провокаційною метою”. “Ми вимагаємо від Росії втрутитися в ситуацію і вплинути на провокаційну поведінку незаконних збройних формувань у Донецькій і Луганській областях із метою збереження режиму припинення вогню”, – заявили в ОП.
На Банковій також повідомили, що Зеленський збирав екстрену нараду через загострення на Донбасі, і він “вкрай стурбований провокаційними обстрілами і напругою обстановки”.

6 вересня ініціювала засідання ТКГ через заяву Пушиліна про удар по Шумах.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.