Окупанти поранили бійця ЗСУ біля Красногорівки під час гасіння пожежі. “ОСи” дають “останній шанс”

 

На 42-й день “повного та всеосяжного режиму припинення вогню” збройні формування Російської Федерації порушили домовленості й здійснили прицільний обстріл українських позицій.

Про це в суботу, 6 вересня, повідомив пресцентр штабу Об’єднаних сил.

“Ворог нахабно відкрив вогонь з автоматичного станкового гранатомета, випустивши при цьому три черги ВОГ-17 по підрозділу Об’єднаних сил в районі населеного пункту Красногорівка”, – йдеться в повідомленні.

У результаті обстрілу отримав поранення військовослужбовець Збройних сил України, який усував наслідки пожежі на позиції. Йому оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу.

“Така зухвалість противника свідчить про те, що ЗФ РФ спрямовано йдуть на зрив домовленостей, що були досягнуті Тристоронньою контактною групою 22 липня 2020 року. Сьогоднішній обстріл вкотре доводить, що так зване керівництво ОРДЛО не має на меті досягнути миру”, – зауважують у штабі ОС.

При цьому, як зазначається в повідомленні, “Об’єднані сили дають ще одну можливість так званим «ДНР» та «ЛНР» виконати вимоги” укладеної ТКГ домовленості про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню.

“В інакшому випадку, при наступному обстрілі українських позицій Об’єднані сили нададуть адекватну відсіч противнику з усіх наявних сил і засобів”, – попереджають у штабі.

Читайте також:
Ватажок “ДНР” Пушилін пригрозив знищити позиції ЗСУ під Горлівкою, нібито обладнані в час “перемир’я”

Нагадаємо, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Водночас опозиція виступила з критикою такої демілітаризації.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року. Воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне облаштування позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо. Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Протягом серпня, у час дії “перемир’я”, командування відзначило відсутність бойових втрат (загиблих) з боку українських військ.

Читайте також:
Україна скликає ТКГ через заяву Пушиліна про удар по Шумах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна