Ватажок “ДНР” Пушилін пригрозив знищити позиції ЗСУ під Горлівкою, нібито обладнані в час “перемир’я”

 

Ватажок угруповання “ДНР” Денис Пушилін заявив, що прийняв рішення “видати наказ” про знищення позицій Збройних сил України, які нібито були облаштовані “на порушення домовленостей” біля селища Шуми, що під окупованою Горлівкою на Донеччині.

Відповідну заяву глави окупаційної адміністрації ОРДО вранці в суботу, 5 вересня, поширив сайт сепаратистів “ДАН”.

“Я очікував учора отримати від СЦКК документ про те, що порушення були усунуті українською стороною або хоча б ведеться робота по їх усуненню. Такого документа я не отримав”, – заявив Пушилін.

“Офіційно заявляю, що відповідно до пункту “е” додаткових заходів [про повне припинення вогню, які були узгоджені Тристоронньою контактною групою 22 липня] мною прийнято рішення видати наказ про відкриття вогню по незаконно зведених інженерних спорудах в районі населеного пункту Шуми (600 метрів на північний схід від населеного пункту Шуми – район знову обладнаних українських позицій із центром з координатами 48 градусів 22 хвилини 57 секунд північної широти і 37 градусів 56 хвилин 55 секунд східної довготи)”, – сказано в заяві.

Також Пушилін пообіцяв повідомити про своє рішення Тристоронню контактну групу та українську сторону – через СЦКК.

“Закликаю українську сторону з 8:00 години 7 вересня 2020 року забезпечити відсутність особового складу в зазначеному районі. Нам не потрібні людські жертви. Нам не потрібен зрив перемир’я. Ми хочемо тільки дотримання досягнутих домовленостей”, – підкреслив ватажок окупаційної адміністрації.

Пушилін закликав спеціальну моніторингову місію ОБСЄ здійснити моніторинг операції в означений час.

Читайте також:
“Скільки протримається перемир’я? На все воля Божа”. Репортаж із Південного під Горлівкою. ФОТО, ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Водночас опозиція виступила з критикою такої демілітаризації.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року. Воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне облаштування позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо. Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Протягом серпня, у час дії “перемир’я”, командування відзначило відсутність бойових втрат (загиблих) з боку українських військ.

Протягом “перемир’я” штаб ООС неодноразово фіксував інженерне облаштування позицій противника (копання окопів) у бік фронту.

Читайте також:
ООС: ворог застосував гранатомети під Авдіївкою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.