Порушення “перемир’я” окупантами не були масштабними, – начГенштабу

 

Порушення “перемир’я” на Донбасі окупаційними військами РФ не були масштабними.

Про це ввечері в понеділок, 7 вересня, в ефірі програми “Свобода слова” на каналі ICTV заявив начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Корнійчук.

За його словами, бойовики в період перемир’я вели здебільшого неприцільні обстріли, розширювали позиції в бік ЗСУ, використовували безпілотники, займалися дистанційним мінуванням. Також озброєних людей бачили в “сірій зоні”. “Але це не мало масштабного характеру“, – сказав генерал-лейтенант Корнійчук, якого цитує “Ліга“.

“Щоб вести будь-які наступальні дії, необхідно створити ударне угруповання, розгорнути артилерію на позиціях, створити запас боєприпасів, пального. Сьогодні при тих засобах розвідки, які в нас є, при тих системах розвідки, це приховати неможливо. Мало того, ми сьогодні фіксуємо в їхніх підрозділах, що знаходяться на передовій, неукомплектованість. Низька зарплата не дозволяє їх укомплектувати”, – зазначив начальник Генштабу з приводу можливості наступу окупаційних військ на Донбасі.

Коментуючи останні провокації з боку НЗФ та їхніх ватажків, Корнійчук висловив думку, що дії бойовиків зараз спрямовані на дискредитацію домовленостей мінської Тристоронньої контактної групи: вони хочуть виставити Україну нездатною керувати армією, “щоб таким чином далі мати право на свої відповідні дії”.

“Але Збройні сили України сьогодні показують, що вони стабільно виконують поставлене завдання і готові до адекватного реагування на всі прояви”, – запевнив генерал Корнійчук.

Читайте також:
Обстрілу українських позицій, яким погрожував ватажок “ДНР” Пушилін, не відбулося

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року. Воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню. Водночас опозиція виступила з критикою демілітаризації.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне облаштування позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо. Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Протягом серпня, у час дії “перемир’я”, командування відзначило відсутність бойових втрат (загиблих) з боку українських військ. При цьому було зафіксовано 55 випадків, коли окупанти відкривали вогонь – у штабі здебільшого називали це “провокативними пострілами”.
Також протягом періоду “перемир’я” штаб ООС неодноразово фіксував інженерне облаштування позицій противника (копання окопів) у бік фронту.

5 вересня маріонетковий ватажок бойовиків “ДНР” Денис Пушилін заявив, що ЗСУ на порушення “перемир’я” провели інженерне обладнання позицій у районі села Шуми, що під Горлівкою. І попередив, що вранці 7 вересня віддасть наказ щодо їх знищення вогнем артилерії. Цього не сталося.

Водночас 6 вересня окупанти порушили режим припинення вогню: молодший сержант Тарас Кубійович із 14 омбр ЗСУ був убитий снайпером біля селища Кримське на Луганщині, ще один український військовий був поранений під час обстрілу з АГС біля Красногорівки в Донецькій області. Після цього командування ОС дало “ще одну можливість так званим “ДНР” та “ЛНР” виконати вимоги” укладеної ТКГ домовленості про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню”.

Ці два обстріли офіс президента України розцінив “як два окремих різних випадки, скоєних із провокаційною метою”. “Ми вимагаємо від Росії втрутитися в ситуацію і вплинути на провокаційну поведінку незаконних збройних формувань у Донецькій і Луганській областях із метою збереження режиму припинення вогню”, – заявили в ОП.
На Банковій також повідомили, що Зеленський збирав екстрену нараду через загострення на Донбасі, і він “вкрай стурбований провокаційними обстрілами і напругою обстановки”.

Читайте також:
Доба ООС: ворог стріляв із гранатомета в районі Кам’янки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна