Українські позиції під Шумами від “ДНР” інспектуватиме російський “смотрящий” Руслан Якубов. ХТО ВІН ТАКИЙ

 

Стало відомо, хто від бойовиків угруповання “ДНР” візьме участь в інспекції українських позицій біля села Шуми під Горлівкою Донецької області. Це буде керівник так званого “представництва ДНР в Спільному центрі контролю і координації” генерал-майор Руслан Якубов.

Ім’я “інспектора” назвав телеграм-канал “Представництво ДНР в СЦКК”.

У повідомленні зазначено, нібито в розпорядженні окупантів є фото з-під Шумів, на яких “чітко видно, що траншеї свіжовикопані”, інженерне обладнання траншей і позицій Збройних сил відбувалося “в бік позицій народної міліції ДНР”, а це є порушенням умов “перемир’я”. Через це бойовики Донецька в рамках Тристоронньої контактної групи наполягли на спільній інспекції позицій ЗСУ.

“Керівництво Республіки, строго дотримуючись логіки підписаного документа, зайняло принципову позицію і наполягло на дотриманні всіх запропонованих в таких випадках заходів. Завдяки чому завтра, 10 вересня, о 14:00 після проведення протимінних заходів керівник “представництва ДНР в СЦКК” і в переговорному процесі, генерал-майор Руслан Якубов перейде на підконтрольну “ВФУ” (так окупанти називають ЗСУ – “Н”) територію, де за участю СММ ОБСЄ буде проведена спільна інспекція сторін СЦКК в чинному складі, за підсумками якої буде складено відповідний акт”, – інформує сторона окупантів.

Станом на вечір 9 вересня обговорювалися деталі і “логістична складова майбутньої спільної інспекції”.

Хто такий “Якуб”

Як відомо, представник угруповання “ДНР” в інспекції Шумів Руслан Якубов, позивний “Якуб” – це громадянин Росії Руслан Халілович Вахітов.

Як повідомляв “Укрінформ“, він – випускник Челябінського вищого танкового училища, Загальновійськової академії ЗС РФ, військовослужбовець ЗС Росії. У 2008 році звільнився з армії, якийсь час жив у Воронежі, займався бізнесом у компанії “Амулет”.

Після початку російської агресії полковник був повернутий на службу в ГРУЮ прибув на Донбас, узяв прізвище Якубов. Його основною місією був розвиток контактів з представниками ОБСЄ. Якуб був начальником штабу 1-го армійського корпусу ЗС Росії в ОРДО.

16 лютого 2016 року підконтрольні окупантам ЗМІ поширили відео зустрічі тодішнього заступника голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александра Хуга з полковником Якубовим в районі селища Зайцеве. “Ми не допустимо [українців], жодного клаптика землі не віддамо. Усе це земля наша, тому залишати її ми не збираємося”, – рапортував тоді Хугу громадянин Росії.

Надалі в окупаційних військах Якуб підріс до “генерал-майора” і у квітні 2017 року очолив т. зв. “представництво ДНР в Спільному центрі контролю і координації”.

Етнічний татарин Вахітов-Якубов грає в “спільному центрі” роль “ополченця ДНР”, при цьому є громадянином РФ. Фактично, Росія залишила свого “смотрящего” в структурах ОРДО, які контактують з СММ ОБСЄ, а також, через міжнародних спостерігачів, з українськими військовими.

Як відомо, досі Україна не визнавала присутність бойовиків Донецька в СЦКК – після того, як Спільний центр наприкінці 2017 року офіційно покинули російські офіцери як сторона конфлікту.

“Про всі свої розмови, офіційні та неофіційні зустрічі з працівниками ОБСЄ, про успіхи у своїй кампанії з дезінформування міжнародних спостерігачів, Руслан Вахітов регулярно доповідає в російський Генштаб. Одна з таких доповідей про результати зустрічі Вахітова з Хугом у червні 2018 року опинилася у нашому розпорядженні”, – писав “Укрінформ” у статті 2019 року.

Інформагентство також нагадує, що у вересні 2017-го “Якубов” літав до Мінська і робив спробу взяти участь у робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи. Тоді українська сторона відмовилася з ним спілкуватися.

Читайте також:
У Єрмака визнали “обмежений прояв присутності бойовиків” під час інспекції позицій ЗСУ в Шумах

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року. Воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне облаштування позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо.
Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Протягом серпня, у час дії “перемир’я”, командування відзначило відсутність бойових втрат (загиблих) з боку українських військ. При цьому було зафіксовано 55 випадків, коли окупанти відкривали вогонь – у штабі здебільшого називали це “провокативними пострілами”.
Також протягом періоду “перемир’я” штаб ООС не раз фіксував інженерне облаштування позицій противника (копання окопів) у бік фронту.

5 вересня маріонетковий ватажок бойовиків “ДНР” Денис Пушилін заявив, що ЗСУ на порушення “перемир’я” провели інженерне обладнання позицій у районі села Шуми, що під Горлівкою. І попередив, що вранці 7 вересня віддасть наказ щодо їх знищення вогнем артилерії. Цього не сталося. Не відбувся і “перенесений” удар 9 вересня.

Водночас 6 вересня окупанти самі грубо порушили режим припинення вогню. Молодший сержант Тарас Кубійович із 14 омбр ЗСУ був убитий снайпером біля селища Кримське на Луганщині. Ще один український військовий був поранений під час обстрілу з АГС біля Красногорівки в Донецькій області.

Після цього командування ОС дало “ще одну можливість так званим “ДНР” та “ЛНР” виконати вимоги” укладеної ТКГ домовленості про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню”.

Ці два обстріли офіс президента України розцінив “як два окремих різних випадки, скоєних із провокаційною метою”. “Ми вимагаємо від Росії втрутитися в ситуацію і вплинути на провокаційну поведінку незаконних збройних формувань у Донецькій і Луганській областях із метою збереження режиму припинення вогню”, – заявили в ОП.

9 вересня  на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи у відеоформаті сторони домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представників ОБСЄ та бойовиків “ДНР”.

В офісі президента України заявили, що “обмежений прояв присутності бойовиків [під час інспекції українських позицій у Шумах] нічого нікому не може дати, крім єдиного – ще одного аргументу на користь правоти України”.
В ОП стверджують, що українські військові не розширювали позицію, і це підтверджує СММ ОБСЄ.

Читайте також:
Пушилін порадів рішенню ТКГ про спільну інспекцію Шумів: обстріл “скасував”, але все одно лякає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.