У Єрмака визнали “обмежений прояв присутності бойовиків” під час інспекції позицій ЗСУ в Шумах

 

Офіс президента України заявив, що спільне інспектування укріплень ЗСУ в районі села Шуми під Горлівкою проведуть спостерігачі ОБСЄ із “вкрай обмеженим проявом присутності бойовиків”.

Заяву з цього приводу пресслужба ОП видала ввечері 9 вересня, реагуючи на розголос з приводу домовленостей ТКГ про інспекцію в Шумах за участю бойовиків “ДНР”.

На Банковій наголосили, що “ключовим пріоритетом для України є збереження життів українських військових і цивільних громадян на Донбасі”, а також що “протягом шести тижнів з 27 липня цього року завдяки ефективності українських представників на переговорах у різних форматах вдалося досягти реального режиму припинення вогню на Донбасі”.

“Зрозуміло, що це не може сприйматися спокійно всіма тими, хто звик політично чи фінансово наживатися на війні. Заради відновлення бойових дій вони вдаються до провокацій, розповсюдження фейків і вже традиційно для себе ставлять піар вище від збереження життя людей. Категорично засуджуємо такий підхід до врегулювання будь-яких питань”, – сказано в заяві офісу президента.

У Єрмака підкреслили, що домовленість у Тристоронній контактній групі щодо спільної інспекції Шумів досягнута “з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій”.

“Юридично інспекцію проводять не сторони воєнного конфлікту, а посередник – ОБСЄ – у супроводі представників сторін. ОБСЄ неодноразово підтверджувала безпідставність будь-яких звинувачень щодо будь-яких порушень домовленостей українською стороною. Якщо хтось не довіряє ОБСЄ, нехай побачить правду на власні очі. Якщо хтось не розуміє можливого механізму такого інспектування, рекомендуємо освіжити в пам’яті історію діяльності СЦКК, а також пункт 2 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей – ту частину, яка визначає сторони на лінії розмежування і яка дісталась Україні у спадок від деяких «великих» дипломатів”, – ідеться в заяві ОП.

Банкова нагадує, що СЦКК – Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін – це двосторонній українсько-російський механізм, створений на виконання Мінського протоколу у вересні 2014 року. І водночас визнає, що Росія відмовилася від роботи в рамках СЦКК ще в грудні 2017 року.

“Кожна нормальна людина чудово розуміє, з якою метою це було зроблено. Але наявність такої мети не означає її реалістичності”, – зазначили в ОП.

“Вкрай обмежений прояв присутності бойовиків [під час інспекції українських позицій у Шумах] нічого нікому не може дати, крім єдиного – ще одного аргументу на користь правоти України. Вкотре разом з міжнародною спільнотою закликаємо Росію повернутися до СЦКК, утримуватись від цього – абсурдно”, – сказано в заяві Банкової.

“Люди, що стоять зі зброєю навпроти українських військ на Донбасі, є об’єктивним фактом. Але кожна політична сила в Україні та суспільство загалом мають робити все для того, щоб ці люди ніколи не стали політичним фактом. Вони використовують бойові дії собі на користь. Україна ж використовуватиме правду та реальний стан речей на лінії розмежування для того, щоб позбавити окупантів будь-якого шансу посилити тиск на нашу державу”, – сказано в заяві насамкінець.

Читайте також:
Пушилін порадів рішенню ТКГ про спільну інспекцію Шумів: обстріл “скасував”, але все одно лякає

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” почалося з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року. Воно має виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”. Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

“Перемир’я” має ширші обмеження, ніж попередні подібні “режими тиші” – заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, інженерне облаштування позицій, використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню тощо.
Уперше для спостереження за дотриманням “режиму тиші” в підрозділи відряджені офіцери зі штабів із досвідом миротворчих операцій.

Протягом серпня, у час дії “перемир’я”, командування відзначило відсутність бойових втрат (загиблих) з боку українських військ. При цьому було зафіксовано 55 випадків, коли окупанти відкривали вогонь – у штабі здебільшого називали це “провокативними пострілами”.
Також протягом періоду “перемир’я” штаб ООС не раз фіксував інженерне облаштування позицій противника (копання окопів) у бік фронту.

5 вересня маріонетковий ватажок бойовиків “ДНР” Денис Пушилін заявив, що ЗСУ на порушення “перемир’я” провели інженерне обладнання позицій у районі села Шуми, що під Горлівкою. І попередив, що вранці 7 вересня віддасть наказ щодо їх знищення вогнем артилерії. Цього не сталося. Не відбувся і “перенесений” удар 9 вересня.

Водночас 6 вересня окупанти самі грубо порушили режим припинення вогню. Молодший сержант Тарас Кубійович із 14 омбр ЗСУ був убитий снайпером біля селища Кримське на Луганщині. Ще один український військовий був поранений під час обстрілу з АГС біля Красногорівки в Донецькій області.
Після цього командування ОС дало “ще одну можливість так званим “ДНР” та “ЛНР” виконати вимоги” укладеної ТКГ домовленості про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню”.

Ці два обстріли офіс президента України розцінив “як два окремих різних випадки, скоєних із провокаційною метою”. “Ми вимагаємо від Росії втрутитися в ситуацію і вплинути на провокаційну поведінку незаконних збройних формувань у Донецькій і Луганській областях із метою збереження режиму припинення вогню”, – заявили в ОП.

9 вересня  на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи у відеоформаті сторони домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представників ОБСЄ та бойовиків “ДНР”.

Читайте також:
Суд у Києві зобов’язав СБУ порушити справу про держзраду Єрмака щодо “вагнерівців”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна