Посол Білорусі у Словаччині став на бік протестувальників

 

Посол Білорусі у Словацькій Республіці Ігор Лещеня підтримав учасників протестів, що спалахнули після фальсифікації результатів виборів президента Білорусі.

Про це він заявив у зверненні (російською мовою), яке 15 серпня оприлюднило видання “Наша ніва”.

Таким чином, Лещеня став першим із чинних глав білоруських дипломатичних місій, який підтриав протестувальників.

“Я звертаюся до вас не тільки як посол Білорусі в Словаччині. Я звертаюся до вас у якості найстарішого керівника білоруського закордонного закладу з досвіду роботи послом і єдиного діючого білоруського дипломата, який працював в МЗС СРСР і в радянському посольстві за кордоном. Як і всі білоруси, я шокований історіями про тортури та побиття громадян моєї країни”, – заявив Лещеня.

“На сайті TUT.by ми опізнали однокласника моєї дочки, який точно ніколи не був баламутом”, – заявив дипломат.

За його словами, до того, що відбувається зараз в Білорусі, були передумови.

“На жаль, для цього були передумови. 15 років тому у нас була відкрита „лінія Сталіна”. І мова йшла не тільки про подвиг радянського народу. Не менш важлива причина — ім’я Сталіна в назві. Потім з’явився міністр внутрішніх справ, якому форма офіцера сталінського НКВС нагадувала не про м’ясорубку 1937 року і не про ГУЛАГ, а про День Перемоги. А тепер сотні моїх співвітчизників відчули на собі, що ряд представників правоохоронних органів повною мірою відродили традиції НКВС в толерантній європейській Білорусі XXI століття”, – сказав посол.

“МЗС, представники якого захищають інтереси Білорусі за кордоном, часто прирівнюють до силових відомств. Силовики прагнуть не допустити втручання у внутрішні справи країни ззовні. Але я точно знаю, що ключовими складовими згуртованого, сильного і не схильного до зовнішніх впливів держави є повага волі народу, його мови, історії та культури”, – наголосив посол.

“У Словаччині я представляю Білорусь і білоруський народ, який, відповідно до конституції, є єдиним джерелом влади в нашій країні.
Я солідарний з тими, хто вийшов на вулиці білоруських міст з мирними ходами, щоб їх голос був почутий. Як уродженець міста Жодіно, я – з вами, робочі БілАЗу і ковальського заводу важких штамповок!
Я щиро сподіваюся, що майбутнє моєї країни буде засноване на врахуванні позицій усіх верств суспільства і представників різних політичних сил. Білоруси вистраждали це право!” – заявив Лещеня.

Читайте також:
“Занепокоєння” і заклики до компромісу: МЗС України видало м’яку заяву щодо виборів у Білорусі

“Усі проблеми скоро врегулюємо”:
Лукашенко вже поговорив із Путіним про загрози Союзній державі через протести в Білорусі

Як інформувала “Новинарня”, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах  почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів: за Лукашенка буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську — 9,9%.
Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом уу котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви.

Під час акцій протесту силовики застосовували світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про двох загиблих громадян. Число затриманих сягає семи тисяч.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських краї і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк. До нього приєднуються деякі великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки тощо.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів). Тоді в Мінську біля будівлі уряду зібралися кілька тисяч людей.

Надалі протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції продовжилися. 15 серпня в Міньку відбулося багатотисячне прощання із загиблим Олександром Тарайковським.

Читайте також:
Лукашенко відкинув пропозиції Європи щодо посередництва з протестувальниками

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна