Військові на обміні: хто такі Гриненко і Шайдов, звільнені з полону бойовиків 16 квітня

 

Під час обміну 16 квітня 2020 року на підконтрольну Україні територію повернулися двоє військовослужбовців ЗСУ – Микола Гриненко та Віктор Шайдов.

Їхні імена назвала пресслужба офісу президента.

Микола Гриненко

22-річний Микола Гриненко з Миколаївщини – військовослужбовець 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ Збройних сил України.

Служив у розвідувальному взводі одного з підрозділів бригади.

До рук терористів на непідконтрольній території Донеччини потрапив 23 січня 2019 року.

За інформацію 79 одшбр, армієць зник разом зі зброєю у районі виконання бойового завдання на одному зі спостережних постів неподалік Павлополя.

У той момент побратими не знали обставин зникнення бійця. Спочатку розшукували його в тилу, поки не з’явилося відео “допиту” бойовиків, з якого стало зрозуміло, що Гриненко – в полоні.

На відео він розповідає: “Нарвався чи то на сигнальну міну, то чи на розтяжку. Пролунав вибух. Я впав. Загубився. Озирнувся – моїх хлопців уже не було. Після чого почув, йдуть ваші та почав кричати, що здаюся”.

Колишній полонений танкіст Богдан Пантюшенко, звільнений із полону в грудні 2019 року, згадував, що Гриненка спочатку тримали у “слідчому ізоляторі”, возили на “допити” у прокуратуру, а потім перевели до їх камери у СІЗО.

“Ми його зустріли – дали їжу, одяг, постіль. Микола говорив, що помилково потрапив у полон. А згодом стверджував, що пішов у розвідку, а хлопці його кинули. Як було насправді – невідомо”, – цитує Пантюшенка “Українська правда”.

Одразу після зникнення Гриненка правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею “дезертирство”, згодом з’явилося ще одне — про зникнення людини.

Читайте також:
Бойовики оприлюднили відео допиту полоненого бійця 79-ї одшбр Миколи Гриненка

Віктор Шайдов

Другий військовий – 49-річний Віктор Шайдов із Дніпропетровської області, військовослужбовець 53-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України.

Він – ще один з вісьмох армійців, які на КамАЗі випадково заїхали на непідконтрольні території у травні 2019 року біля Новотроїцького на Донеччині.

Як інформувала “Новинарня“, в травні 2019 року автомобіль із вісьмома бійцями 53 омбр за дивних обставин заїхав на окуповану територію через КПВВ “Новотроїцьке” повз українські блокпости. Вантажівка прямувала за маршрутом Мангуш-Костянтинівка, перевозила документацію бригади, вояки були без зброї.
Новому президентові Зеленському доповіли, що інцидент не пов’язаний зі зрадою.
Після цього один із заблукалих полонених – старший солдат Максим Горяїнов – у червні 2019 року був звільнений “ДНРівцями” та переданий на обмін, який провів проросійський політик Віктор Медведчук.
Ще один – старший сержант Роман Беспалий – за версією бойовиків, нібито повісився в камері. Терористи передали на підконтрольну територію його випатране тіло. Те, що це Беспалий, довела лише ДНК-експериза.

Спочатку їх утримували у СІЗО в Донецьку. Шайдова – в камері в підвалі, згодом розпочалися “судові засідання”.

29 грудня 2019 року Україні передали Олександра Геймура, Кіма Дуванова, Бориса Пундора.

Після звільнення Шайдова ще двоє бійців 53 омбр, відповідно, лишаються в полоні “ДНР”.

Читайте також:
“Постріли не подіяли”. Стали відомі подробиці полону групи старшин 53 омбр

* * *

Додамо, що під час попереднього обміну, 29 грудня 2019 року, журналістка “Медійної ініціативи за права людини” Тетяна Катриченко писала ще про кількох бійців ЗСУ, яких не віддали з “ДНР”.

Не повернули їх і цього разу:

  • Андрій Качинський (128-ма окрема гірсько-штурмова бригада; в полоні з 29 грудня 2018 року);
  • Станіслав Панченко (58-ма окрема мотопіхотна бригада; в полоні з 17 січня 2019 року),
  • Ігор Мирончук (128-ма окрема гірсько-штурмова бригада; в полоні з 9 лютого 2019 року),
  • Віталій Чміль (36-та бригада морської піхоти; в полоні з 2 травня 2018 року).

Читайте також:
Не “всіх на всіх”: бойовики віддали Україні 20 полонених, серед них 2 – військові. СПИСОК

Як повідомляла “Новинарня“, перший у 2020 році обмін полоненими на Донбасі почався вранці 16 квітня та проходив на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).

При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції.

У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян, Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
Військові на обміні-2019: кого звільнили, хто залишився в полоні. СПИСОК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна