На Донбасі відбувся обмін полоненими: 20 на 14. ОНОВЛЕНО

оновлено

Офіс президента України підтвердив, що в четвер, 16 квітня, між Україною і бойовиками з ОРДЛО почався обмін полоненими.

Про це повідомили у пресслужбі глави держави.

“Розпочався черговий етап взаємного звільнення утримуваних осіб – Україна повертає 19 своїх громадян, які перебували в неволі на тимчасово окупованих територіях. З огляду на карантинні обмеження, які наразі діють у державі, після повернення звільнені українці направляться на обов’язкову обсервацію”, – зазначили в ОПУ.

Обмін відбувається у рамках формату “всіх на всіх”. В ОП зазначили, що зрештою Україна має визволити всіх своїх громадян.

“Тривають переговори про звільнення українців, які утримуються на території окупованого Криму та в Росії. Слід пам’ятати, що оприлюднення у ЗМІ імен тих, кого Україна намагається повернути, ускладнює процес їхнього включення до списків на звільнення”, – йдеться в повідомленні ОП.

Як повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, бойовики “ДНР” повернули на підконтрольну урядові територію України дев’ятьох утримуваних осіб.

“Серед них – Віктор Шайдов. Він військовослужбовець ЗСУ. Потрапив у полон і незаконно утримувався на тимчасово окупованій території Донецької області з 2019 року”, – уточнила омбудсман.

Надалі 11 осіб (а не 10, як планувалося) повернули Україні бойовики “ЛНР”.

СПИСКИ ЗВІЛЬНЕНИХ

Звільнені прибічники бойовиків “ДНР”

Обмін пройшов на КПВВ “Майорськ” Донецької області, в районі Горлівки.

При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції та вимірювали їм температуру.

За інформацією з сепаратистських ЗМІ, загалом Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” 14 осіб.

Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – лише 4.

Четверо утримуваних Києвом осіб з різних причин відмовилися від переїзду на непідконтрольні території (1 – в ОРДО, 3 – в ОРЛО).

Зі знімків, поширених сепаратистськими ЗМІ, видно, що під час обміну біля Горлівки військовослужбовці української сторони Спільного центру контролю і координації напряму контактували з так званими “представниками ДНР в СЦКК”, які зайшли на місце російських військових і яких не визнає Україна.

Нагадаємо, останній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Як інформувала “Новинарня“, 3 квітня бойовики назвали 16 осіб, яких хочуть отримати від України в рамках обміну.

Деталі майбутнього обміну полоненими на Донбасі погодили 15 квітня.

Читайте також:
В ОРДЛО озвучили імена українців, яких готові віддати на обмін. СПИСОК

Денисова: Усі звільнені з полону бойовиків українці пройдуть обсервацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна