“Постріли не подіяли”. Стали відомі подробиці полону групи старшин 53 омбр

 

У полон до бойовиків “ДНР” в районі смт Новотроїцьке потрапили вісім військовослужбовців – переважно старшин – зі складу 43-го мотопіхотного батальйону 53-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України. Вони слідували в автомобілі КамАЗ за маршрутом Мангуш-Костянтинівка, проїхали кілька блокпостів і КПВВ по паролю, а на окуповану територію заїхали, незважаючи на попереджувальні постріли з останнього українського КрП.

Як передає “Новинарня“, про обставини надзвичайної події 22 травня стало відомо із дописів журналістів, військових блогерів у соцмережах та документах сповіщення із ЗСУ, оприлюднених у мережі на боці сепаратистів.

Ситуацію обтяжує той факт, що полонені “привезли” бойовикам документацію 53 омбр. Ця військова частина, підпорядкована ОК “Схід”, постійно дислокується в містах Сєвєродонецьк Луганської області, у бригаді служить багато мешканців Луганщини, тож їхні особисті дані стали відомі окупаційній владі ОРДЛО. Також до складу 53 омбр входить 24-й окремий штурмовий батальйон “Айдар”, сформований значною мірою з добровольців східного регіону.




Як стало відомо, 43-й мотопіхотний батальйон 53 омбр дислокований в районі смт Мангуш на півдні Донеччини, при цьому штаб бригади розташований на значній віддалі на північ – у місті Костянтинівка. Військові, старшини і прапорщики, їхали в це відрядження “з метою проведення звірки за напрямком тилових служб” без зброї, вочевидь не вивчивши маршрут та не координуючи рух з іншими частинами. (За іншою версією, “помилка” могла бути свідомою).

Група 43 омпб на КамАЗі о 6:00-6:15 прослідувала без затримки – через називання пароля – КПВВ “Новотроїцьке” і КрП (контрольний пункт) “Березове-1”.

Біля КрП “Березове-2” при підході військовослужбовця, який ніс на посту службу, КамАЗ почав різко набирати швидкість та рухатися в бік тимчасово окупованої території (ТОТУ). Військовий здійснив п’ять попереджувальних пострілів з автомата Калашникова, але в КамАЗі їх проігнорували або не почули.

О 7:30 від цивільних громадян, які перетинають КПВВ, стало відомо, що з боку бойовиків “ДНР”, на блокпосту смт Оленівка, сім затриманих осіб у військовій формі лежать обличчями донизу.

З приводу надзвичайної події в ОС і Донецько-Луганському управлінні ДПСУ створено ситуаційну групу, почато службове розслідування.

“У липні 2015 року на цій же трасі заїхав з вантажем боєприпасів в український полон знаменитий російський майор Старков – начальник озброєння 5-ї мотострілецької бригади ЗС РФ, його швидко захотіли обміняти. Також у 2015-му тут заїхав у полон російський снайпер Кімаковський – цей сидить у нас досі.
Але пройшло вже стільки років, іде війна, як можна проявляти таку безтурботність? Чому так бездарно організована поїздка?” – пише в соцмережі журналіст Юрій Бутусов.

Читайте офіційну версію:
Вісім військових ООС потрапили в полон бойовиків на Донеччині

Як інформувала “Новинарня“, станом на лютий у полоні бойовиків “ДНР/ЛНР” утримувався 41 український військовий. На той час з початку року в полон потрапили чотири військовослужбовці ЗСУ.

Нагадаємо, у травні 53 омбр знищила позицію бойовиків поблизу Зайцевого

Читайте також репортаж “Новинарні” з позицій 53 омбр: Весна і смерть: як українці воюють під Горлівкою та на Авдіївській промці. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.