У полоні ОРДЛО утримується 41 український військовий: плюс чотири з початку року

 

У полоні бойовиків “ДНР/ЛНР” перебуває 41 військовослужбовець Збройних сил України.

Такі дані отримала “Новинарня” у відповідь на запит з Управління зв’язків із громадськістю ЗСУ.

“Станом на 13.02.2019 представниками незаконних збройних формувань в заручниках утримуються 40 військовослужбовців ЗС України”, – ідеться в листі з прес-служби Генштабу, отриманого “Новинарнею” вранці в суботу, 16 лютого.

У ГШ уточнили, що з початку 2019 року в полон до ОРДЛО потрапили троє військових.

Ці дані були обліковані ще до того, як 128 огшбр ЗСУ назвала ім’я свого бійця, який опинився по інший бік лінії зіткнення тиждень тому.
За даними “Новинарні“, Ігор Мирончук став четвертим українським військовим, який потрапив у полон до бойовиків з початку 2019 року. Причому це вже другий полонений зі 128-ї закарпатської бригади цього року.
Раніше повідомлялося, що в січні окупантами були захоплені Андрій Качинський із тієї ж 128 омбр, Станіслав Панченко з 58 омбр та Микола Гриненко з 79-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ.

Відтак загальне число полонених воїнів Збрйоних сил України в ОРДЛО – 40 плюс ще один (Мирончук).

 

Також на запит “Новинарні” в прес-службі ГШ повідомили, що протягом 2018 року кількість військовослужбовців ЗС України, які незаконно утримуються НЗФ ОРДЛО, зросла на чотири особи.

Як відомо, 24 січня 2018 року з полону бойовиків “ДНР” звільнили військовослужбовця 92-ї бригади ЗСУ Романа Савкова, хворого на діабет.
Старшого солдата, який потрапив у полон важко пораненим у бою біля Красногорівки 2017 року, передали українській стороні  поблизу КПВВ “Майорськ” на Донеччині – фактично його обміняли на амністовану Надію Козлову.

Варто зауважити, що раніше Служба безпеки України на аналогічний запит “Новинарні” зауважила, що після початку ООС питання обліку військовослужбовців ЗСУ в полоні бойовиків перейшло від СБУ до Об’єднаного оперативного штабу Збройних сил.

У листі з Управління взаємодії зі ЗМІ СБУ йдеться: “З урахуванням рішення щодо початку операції Об’єднаних сил (наказ Верховного Головнокомандувача Збройних сил України від 30 квітня 2018 року) та положень статті Закону України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях України у Донецькій та Луганській областях”, інформаційний облік військовослужбовців та інших залучених до проведення Операції об’єднаних сил осіб, які захоплені, протиправно позбавлені волі та насильно утримуються на тимчасово окупованих територіях, здійснюється Об’єднаним оперативним штабом Збройних сил України”.

За даними СБУ, з початку конфлікту на Сході (із 7 квітня 2014 року) українською стороною було знайдено і звільнено 3238 осіб.

Нагадаємо, останній великий обмін полоненими з ОРДЛО відбувся 27 грудня 2017 року, тоді були звільнені 74 українці.

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте також:
Як вижити в полоні та після нього

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна