Усе про звільнення Романа Савкова з полону “ДНР”: бій, хвороба, “героям слава”

 

З полону бойовиків “ДНР” звільнили українського військовослужбовця Романа Савкова, хворого на діабет.

Про це вдень 24 січня повідомила перший заступник голови Верховної Ради, уповноважена президента з питань Донбасу Ірина Геращенко.

За її словами, звільнення відбулося поблизу КПВВ “Майорськ” на Донеччині.

Звільнення

“Роман Савков потрапив в лапи терористів важко пораненим. В Макіївській колонії йому не давали ліків, хоча він потребував спеціального лікування й мав загострення цукрового діабету. Сьогодні, завдяки зусиллям президента Порошенка, його команди і мінської групи, Романа Савкова звільнено з ОРДО. В швидкій його везуть на Київ. Вже завтра Роман обніме маму і друзів”, – написала Ірина Геращенко у “Фейсбуці”.

У сюжеті каналу “112 Україна” йдеться про те, що спочатку звільненого завезли для обстеження до шпиталю в Краматорськ.

Одними з перших слів Романа на рідній землі були відповіді на привітання – “Спасибі! Героям слава!”

За словами Ірини Геращенко, із Романом Савковим одразу на підконтрольній території говорили по телефону президент Петро Порошенко, який привітав бійця на волі, та мама, пані Валентина.

Фоторепортаж Ірини Геращенко:

Роман Савков _ (2) Роман Савков _ (6) Роман Савков _ (5) Роман Савков _ (4) Роман Савков _ (3) Роман Савков _ (2) Роман Савков _ (1) Роман Савков _ (1)
<
>
Роман Савков

Геращенко нагадала, що президент Порошенко “днями він помилував одну злодійку, аби витягти військового”.

“Цього разу нам віддали саме Романа. Тепер він прийде лікування у військовому госпіталі. А ми боремося за інших”, – додала уповноважена.

Сам Петро Порошенко особисто зробив допис у соцмережі, зазначивши, що Савков – із 92-ї окремої механізованої бригади (ППД – Чугуїв Харківської області).

“Щойно особисто привітав звільненого з полону старшого солдата 92-ї бригади Романа Савкова, якого полонили під Красногорівкою”, – написав Порошенко.

Хвороба

Після загострення діабету в полоні Савков за два місяці схуд на 30 кілограмів через хворобу – з 80 кг до 50, ідеться в сюжеті ТСН.
За даними каналу, інсулін на окуповану територію передавали нелегально через волонтерів, завдяки цьому інсуліну боєць і вижив.

“Умови утримання, розповідає військовий, були жахливими. Найгірше – це клопи та гігієна. Хлопець нині мріє якнайшвидше опинитись вдома на Вінниччині та зайнятись своїм здоров’ям”, – ідеться в сюжеті.

Про ймовірне звільнення Романа Савкова в обмін на Надію Козлову, яка в Україні була засудження до 14 років позбавлення волі за вбивство двох військових Нацгвардії, була амністована і передана ОРДО 21 січня, напередодні написали деякі російські ЗМІ.

Про потребу звільнити насамперед Савкова почали говорити після того, як про нього розповів звільнений 27 грудня військовослужбовець Микола Герасименко.

“У Романа Савкова на нервовому ґрунті дуже важкий стан. У нього підвищений цукор виявили. Він різко худнути став. У санчастину не звертався. Потім практично перестав вставати, хлопці почали бити на сполох, прийшли медики, на ношах вивезли його в санчастину. Однак його вилікувати не можуть”, – повідомляв Герасименко.

Як потрапив у полон

Заступник командира другого батальйону 92-ї бригади Вадим Кригін у коментарі “Громадському” розповів, що Роман Савков потрапив у полон до “ДНР” після бою під Красногорівкою улітку 2017 року.

За словами Кригіна, під час того бою загинули четверо бойовиків, у тому числі командир роти. З боку Збройних сил України загинули троє бійці і Савков потрапив у полон, діставши контузію.

20 липня минулого року був бій, звечора почала працювати артилерія, установки «Град-Партизан», поодинокі міномети. Ті позиції були досить близько до позицій сепаратистів, був шквальний вогонь, вони «тренували» звечора десь, і приблизно о четвертій ранку під своїм вогнем — сепаратисти зайняли наші позиції, був бій на позиціях. В нього (Савкова) була контузія, там взагалі бійці наші дуже мужньо боролись. Один кинувся на гранату, щоб прикрити інших”, — розповів Кригін.

Новинарня” тоді писала з посиланням на штаб АТО:
“Близько четвертої ранку противник, посиливши вогневий натиск, випустив по позиціях сил АТО 10 снарядів із переносної реактивної пускової установки “Град-П” та застосував танк.
У цей же час, під вогневим прикриттям, близько 20 бойовиків наблизились до наших позицій. Зав’язався бій, в ході якого бійці АТО застосували гранатомети та стрілецьку зброю і вмілими діями змусили злочинців відступити. На жаль, під час цього бойового зіткнення, троє наших військових загинули, семеро отримали поранення, а один боєць потрапив у полон бойовиків”.

Замкомбата згадує, що бойовики хотіли обміняти Савкова на тіла своїх загиблих, але зрештою так і не віддали полоненого.

“Були переговори, спочатку від них була пропозиція зробити обмін нашого полоненого на чотирьох їхніх вбитих, тільки так, щоб про це ніхто не знав, в них цей легендарний командир роти «Купол»​, не хотіли оголошувати про його загибель, щоб це все залишилось в таємниці, але потім це питання відклали. І ми просто повернули тіла загиблих, а Савков залишився в полоні”, — сказав Кригін.

Читайте також:
Новий обмін полоненими: в Донецьку штампують вироки “шпигунам і зрадникам”

Як інформувала “Новинарня“, 27 грудня біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини.

У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.

Надалі УПЦ МП заявляла про новий можливий обмін “10 на 10”, а апарат українського омбудсмана – “70 на 20”.

СБУ заявляла, що в ОРДЛО перебувають ще 103 незаконно ув’язнені українці.

Наразі українська сторона також проводить нову “юридичну чистку” перед наступним етапом обміну й звільнення громадян.

З цього питання зустрічалися президент РФ Володимир Путін та український представник в ТКГ Віктор Медведчук, які дали старт першому обміну.

Сподіваючись на продовження обміну, 21 січня Україна передала в ОРДО скалічену Надію Козлову з немовлям, засуджену за подвійне вбивство, яку помилував президент Порошенко.

Читайте також:
Представники України в ТКГ обмінялися
з бойовиками списками утримуваних осіб, – Оліфер

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.