Бойовики передали тіло бійця ЗСУ без внутрішніх органів. Є результати ДНК-експертизи

 

Бойовики “ДНР” всередині листопада передали українським військовим тіло українського військового 53-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, якого затримали разом із іншими бійцями 22 травня 2019 року поблизу Новотроїцького та взяли в полон.

Як повідомляє “Новинарня“, у 53 омбр в понеділок, 9 грудня, офіційно, згідно з даними ДНК-експертизи, підтвердили, що тіло належить Роману Беспалому.

Як повідомляється у сюжеті “ТСН.Тиждень” за 17 листопада 2019 року, бойовики передали чорний мішок з тілом українській стороні лише через місяць після оголошеної загибелі, але бракувало не лише документів.

Від поліцейських стало відомо: перед тим, як передати тіло, померлого буквально випатрали –  розітнули і вилучили органи, за якими можна встановити причину смерті.

За словами начальника відділу цивільно-військового співробітництва ООС Юрія Гуменного, окупанти не надали відповідних документів і речей.

Першим інформацію про самогубство Романа викинув у соцмережі колишній бойовик Євген Тінянський.

15 жовтня він написав про те, що один з восьми полонених повісився в одиночній камері, нібито не витримавши тортур “МГБ “ДНР”.

Читайте також:
Український полонений повісився в тюрмі “МДБ ДНР”, – соцмережі

Згодом стало відомо – йдеться про бійця, якого з Донецького СІЗО перевели до макіївської в’язниці. Потім бойовики оприлюднили ім’я – Роман Беспалий.

Він був найактивнішим з групи полонених, за даними журналіста, і саме його, “ідейного”, жорстко схиляли до співпраці з окупантами.

Та чи насправді старший сержант Беспалий вирішив піти з життя? Дружина відкидає версію самогубства – Роман вірив у Бога.

“Під будь-яким тиском, він би що завгодно, тільки не вкоротив віку. Я більше схиляюсь, що навіть, якщо мій чоловік, то його вбили, але сам би він собі віка не вкоротив”, – сказала Анжела Беспала в коментарі журналісту “ТСН.Тиждень” Андрію Цаплієнку.

“Попередній розтин було зроблено в місті Донецьк. Жодних висновків не було надано. Тому розтин в місті Дніпро не дає нам розуміння про причини смерті”, – заявила речниця ГУ Нацполіції у Дніпропетровській області Ганна Старчевська.

Журналісти показували фото трупа іншому військовому 53 омбр, який потрапив тоді в полон: Максиму Горяїнову. Утім, він не впізнав Беспалого: на момент випуску сюжету “ТСН.Тиждень” він вважав, що Роман Беспалий живий.

Втім, на початку грудня стали відомі результати ДНК-експертизи: збіг 99,9%. 

“Прощання з Романом відбудеться у середу, 11 грудня о 12 годині в селі Вольне Дніпропетровської області”, – інформують речники 93 омбр.

Як інформувала “Новинарня“, 22 травня 2019 року вісім українських військових потрапили в полон до бойовиків “ДНР”, збившись з дороги біля смт Новотроїцьке Волноваського району Донецької області.

Згодом у 53-й омбр заявили, що військові їхали в напрямку м.Костянтинівка, були без зброї та у тверезому стані.

Відомо, що армійці проїхали кілька блокпостів і КПВВ по паролю, а на окуповану територію заїхали, незважаючи на попереджувальні постріли з останнього українського КрП.

При цьому полонені “привезли” бойовикам документацію 53 омбр. Ця військова частина, підпорядкована ОК “Схід”, постійно дислокується в містах Сєвєродонецьк Луганської області, у бригаді служить багато мешканців Луганщини, тож їхні особисті дані стали відомі окупаційній владі ОРДЛО.Також до складу 53 омбр входить 24-й окремий штурмовий батальйон “Айдар”, сформований значною мірою з добровольців східного регіону.

28 червня у Мінську сепаратисти ОРДЛО передали політику Віктору Медведчуку чотирьох українських полонених.

Серед них був і військовослужбовець Максим Горяїнов, старшина з 53 омбр ЗСУ: один із восьми бійців, яких 22 травня бойовики взяли в полон у районі Новотроїцького. Бойовики вже встигли провести “суд”, який призначив Горяїнову за “тероризм” 15 років позбавлення волі.

Читайте також:
“Постріли не подіяли”. Стали відомі подробиці полону групи старшин 53 омбр

“Без зброї та тверезі”. У 53 омбр розповіли деталі полону своїх військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна