“Потепління” до України на росТБ: сюжети для Вишинського про борщ і козаків робить “партизан”

 

Кирило Вишинський запустив на російському пропагандистському телеканалі програму “Типова Україна”. Працівник цієї передачі звертається по коментарі до українських спікерів, представляючись “журналістом українських ЗМІ”, зокрема “UA: Суспільне” та УНІАН.

Про це в четвер, 20 лютого, пише російська служба ВВС.

Перший випуск програми “Типова Україна” вийшов 29 січня 2020 року.

“(У програмі) немає суперечок про діяльність київської влади і конфлікту на Донбасі, зате розповідають про український борщ, чорнозем і запорізьких козаків й взагалі всіляко просувають ідею близького, зрозумілого і братнього українського народу… Те, з яким завзяттям і бажанням українські учасники програми спілкуються з “Типовою Україною”, від самого початку викликало підозри”, – пишуть журналісти ВВС.

План кожної з передач типовий: Вишинський вітає глядачів, стоячи в студії, оформленій у вигляді кухні – адже саме на кухнях, за його словами, ведуться найдушевніші розмови.

На барному столику перед Вишинським стоїть статуетка корови, за його спиною видно портрет Тараса Шевченка.

“Також в оформленні студії можна помітити мініатюрну модель “горбатого” “Запорожця”, шарфик з емблемою київського “Динамо” десятирічної давності, вишитий рушник і вставлену в скляну рамку обкладинку журналу “Україна” за липень 1976 року. Час від часу, розмірковуючи про той чи інший аспект життя сусідньої країни, Вишинський прикріплює тематичні магнітики на блакитний холодильник “Донбас”, – переповідають в ВВС “атмосферу” передач.

Автором сюжетів перших трьох випусків програми вказано “Олександра Мікляєва“.

Ведучий “Типової України”, виконавчий директор МІА “Россия Сегодня” Кирило Вишинський уточнив, що це псевдонім.

Керівник “UA:Суспільне” Зураб Аласанія у коментарі “Детектору медіа” повідомив, що справжнє прізвище “Олександра Мікляєва” – Козік.

У 2013-2015 року Вадим Козік працював фахівцем комерційного відділу в Національній телекомпанії України.

Журналісти ВВС поспілкувалися з українськими спікерами, які брали участь у сюжетах російської програми. Ті розповіли, що представники “Типової України” зверталися до них як “журналісти українських ЗМІ”

Зокрема, директорка Музею гетьманства в Києві Галина Ярова та заступник директора Музею історії міста Києва Анатолій Збанацький сказали, що до них по коментар звернулися від нібито “UA: Суспільне”.

А директор музею Історії розвитку Українського козацтва в Одесі Сергій Шпак сказав, що йому телефонували нібито від агентства УНІАН.

Зураб Аласанія категорично наголосив, що український суспільний мовник не співпрацює з телеканалом “Россия 24”.

Теж саме сказав генеральний директор УНІАН Михайло Ганницький, додавши, що агентство не займається теле- і кіновиробництвом.

Крім того, Кирило Вишинський на питання, чи відомо йому, що працівник програми періодично представляється “журналістом українських ЗМІ”, відповів:

“Я про це вперше чую”.

“Після виборів Зеленського були позитивні новини про те, що треба налагодити (з Україною) відносини, діалог. Але потім потік позитивних новин вичерпався. Напевно, і сама поява такої передачі не є випадковою. Значить, можна вже і таке в контексті якогось потепління і діалогу, зміни куратора “, – коментує ВВС заступник керівника” Левада-центру” Денис Волков.

Як відомо, у 2020 році Кирило Вишинський запустив на каналі “Россия 24” програму про Україну – “Типичная Украина”.

За словами Кирила Вишинського, однією з великих тем програми стане історія Україні і те, “як по-різному її трактують експерти з Росії і України” та “як змінюється ставлення до історії України згодом”.

Всього, за словами Вишинського, планується показати 40 таких програм по 26 хвилин.

Читайте також:
Путін ввів обміняного пропагандиста Вишинського у раду з прав людини

Як повідомляла “Новинарня“, 15 травня 2018 року відбулося затримання Кирила Вишинського та обшуки в київському офісі “РИА Новости Украина”, який він очолював.

Кримінальне провадження відкрили за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”). Вишинському оголосили про підозру. При обшуку в нього виявили медаль за здобуття Росією Криму, паспорт громадянина РФ тощо.

Обшуки було проведено також у квартирі кореспондента РІА “Новости” в Україні Людмили Лисенко та глави представництва російської держагенції Андрія Бородіна.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що Росія щомісяця виділяла на “РИА Новости Украина” 53 тисячі євро, які переводилися через фіктивну сербську фірму.
В обов’язки керівника “РИА Новости Украина” входило загальне керівництво представництвом, фінансова та адміністративна робота, визначення основних напрямків діяльності та структурних підрозділів, контроль ідеологічного та політичного контенту. Слідство посилається на численні антиукраїнські публікації на порталі “РИА Новости Украина”, а також листування та інші контакти Вишинського з кураторами в Москві, які давали йому ідеологічні завдання.

Згідно з висновками судово-лінгвістичної семантико-текстуальної, низка публікацій, підготовлених та поширених на сайті “РИА Новости Украина” під керівництвом Вишинського, спрямовані на виправдання агресії Росії проти України, обґрунтовують належність Криму до РФ, легітимізують створення “ЛНР/ДНР”, розпалюють міжнаціональну ворожнечу в Україні.

З огляду на доведений факт фінансування очолюваної Вишинським групи людей з федерального бюджету Російської Федерації, в СБУ стверджують, що Вишинський брав активну участь в інформаційній війні Росії проти України, а не займався журналістською діяльністю.

Херсонський міський суд 17 травня арештував Вишинського на два місяці – до 13 липня – без права внесення застави (заставу не передбачає 111-та стаття КК про державну зраду, яку йому інкримінують).
Згодом Апеляційний залишив пропагандиста під арештом. При цьому він заявив про вихід із громадянства України.

Надалі суд продовжував арешт Вишинського.

Українська сторона пропонує обміняти Вишинського серед 36 росіян на наших політв’язнів в РФ.

Після рішення Конституційного Суду запобіжним заходом для Вишинського може бути не лише безальтернативне тривання під вартою.

На засіданні Подільського райсуду 15 липня російська омбудсманка Тетяна Москалькова подавала клопотання про звільнення Вишинського з-під арешту.

18 липня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи заяву Володимира Зеленського про те, що першим кроком до нормалізації діалогу Москви і Києва могло б стати звільнення українських моряків, заявив, що таким кроком могло б стати повернення до Росії керівника “РИА Новости-Украина” Вишинського.

28 серпня 2019 року Вишинського звільнили з СІЗО під особисте зобовʼязання. Тоді ж стало відомо, що він фігурує в списках на обмін.

Читайте також:
Прокуратура звинуватила Вишинського у публікації 72 антиукраїнських статей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна