Молдовського олігарха Плахотнюка досі не оголосили в міжнародний розшук, – МВС

 

Колишнього голову “Демократичної партії Молдови” Володимира Плахотнюка досі не оголосили в міжнародний розшук.

Як передає “Новинарня у середу, 19 лютого, з посиланням на сайт NewsMaker, про це заявив міністр внутрішніх справ Павел Войко після засідання колегії МВС 18 лютого.

“Депутат Ілан Шор і колишній депутат Костянтин Цуцу оголошені в міжнародний розшук. Що стосується Плахотнюка, то ми досі не отримали офіційної відповіді від Europol про його оголошення в розшук”, – сказав Войко.

30 січня генпрокурор Александр Стояногло заявив, що звернення про оголошення в міжнародний розшук Плахотнюка зареєстровано в Інтерполі.

Як писала “Новинарня“, за даними слідства, в 2013-2015 роках Плахотнюк створив злочинну схему для відмивання грошей. Він відкрив компанії через підставних осіб, через які відмив близько $18 млн і 3,5 млн євро.

Нагадаємо, під час політичної кризи в Молдові Конституційний суд країни 7-9 червня 2019 року ухвалив низку рішень на користь політичної сили олігарха Плахотнюка, що призвело до фактичного двовладдя.
Зокрема, суд визнав неконституційним обрання керівництва молдовського парламенту і голосування коаліції за новий уряд.
Також він тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона, щоб в.о. прем’єр-міністра (за версією Демпартії Плахотнюка) Павел Філіп міг призначити дострокові вибори.
Венеціанська комісія визнала розпуск парламенту Молдови безпідставним, а дії КС – упередженими. Євросоюз і США стали на бік нового уряду. Влад Плахотнюк та його соратники втекли за кордон.
Під тиском громадськості та політиків конституційний суд вирішив скасувати свої суперечливі рішення.

Тоді прем’єр-міністр Майя Санду закликала всіх суддів КС подати у відставку.

Парламент Молдови 12 листопада підтримав ініціативу Партії соціалістів (ПСРМ) оголосити вотум недовіри уряду країни.

Читайте також:
Консула України в Молдові відсторонили через звинувачення у зґвалтуванні неповнолітньої

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна