У Молдові два уряди провели паралельні засідання

 

У понеділок, 10 червня, у Молдові уряд проєвропейської Майї Санду провів своє перше засідання в будівлі парламенту, водночас в.о. прем’єра від “Демпартії” Павел Філіп провів паралельне засідання свого кабінету в будівлі уряду.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання NewsMaker.

Нагадаємо, від 8 чеврня у Молдові фактично склалося двовладдя з двома урядами і парламентською більшістю, легітимність якої попередня влада не визнає.

На засіданні уряду Санду зібрались 7 з 12 міністрів. Вони одностайно проголосували за звільнення глави Держіснпекторату поліції Александра Пинзаря. Глава МЗС Андрей Нестасе, який ініціював звільнення, заявив, що Пинзар “служив кримінальному олігархічному режиму”.

Після цього засідання уряду Санду завершилося. Новий уряд, легітимність якого визнав Євросоюз, не зміг провести засідання в будівлі кабміну, адже нових міністрів туди не пускають.

Будівля була оточена протестувальниками та співробітниками поліції, яка продовжує підпорядковуватися уряду “Демократичної партії” на чолі з Павлом Філіпом.

Сам Філіп провів паралельне засідання свого кабінету, давши зрозуміти, що попередня влада продовжує вважати уряд Санду нелегітимним.

На зустрічі з міністрами і керівниками різних державних інститутів Філіп заявив, що “держінститути працюватимуть в нормальному режимі, так, щоби громадяни не страждали від цього глухого кута”.

Засідання уряду Філіпа ніде не транслювалося онлайн. На сайті уряду немає оголошень про це засідання і не опублікований його порядок.

Як повідмляла “Новинарня“, підконтрольний олігарху Владу Плахотнюку Конституційний суд Молдови призначив заступника голови Демократичної партії Молдови (лідер – Плахотнюк) Павла Філіпа тимчасово виконуючим обов’язки президента через відмову чинного глави держави Ігоря Додона підписати указ про розпуск парламенту і про призначення дати дострокових парламентських виборів.

Двома днями раніше Конституційний суд виніс юридично сумнівний вердикт про те, що повноваження нинішнього парламенту закінчилися опівночі, 7 червня, зобов’язавши президента підписати указ про розпуск законодавчого органу.

8 червня в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої ввійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і проєвропейського демократичного блоку ACUM (під угодою підписалися 60 депутатів). Усього в парламенті Молдови – 101 депутат.

Депутати від коаліції призначили уряд на чолі з Майєю Санду ACUM від прийняли Декларацію про визнання Молдови “захопленою державою” (олігархом Плахотнюком), звільнили з посад главу Служби інформації і безпеки та керівника Національного центру по боротьбі з корупцією.

Того самого дня Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів.

Прибічники Плахотнюка не допускають новообраних урядовців до виконання повноважень.

Читайте також:
Події в Молдові: МЗС боїться російського сценарію, СБУ посилила контррозвідку на кордоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна