Події в Молдові: МЗС боїться російського сценарію, СБУ посилила контррозвідку на кордоні

 

Україна офіційно відреагувала на політичну кризу у Молдові, зробивши застереження щодо сценарію федералізації.

Київ, так само як перед тим чимало західних столиць, закликав в неділю, 9 червня, представників молдавської влади “уникати силового протистояння”, передає “Європейська правда”.

Окрім цього, Україна запропонувала Кишиневу свою роль посередника для вирішення суперечки між Демпартією, яка утримує контроль над урядовими інституціями, та новообраним урядом на чолі з Майєю Санду.

“Україна зацікавлена у стабільній, демократичній і європейській Молдові, готова надати, у разі необхідності, сприяння у вирішенні існуючих проблем”, – йдеться у заяві.

Окремо МЗС висловив занепокоєння через небезпеку просування “сценарію федералізації”, який, нібито, раніше обговорювали лідери Демпартії та Соцпартії Плахотнюк та Додон.

“Важливим для країни та безпекової ситуації в регіоні є недопущення зовнішнього втручання, спрямованого на реалізацію російського сценарію федералізації країни”, – заявив МЗС, принагідно нагадавши, що Україну та Молдову “поєднує спільне європейське майбутнє”.

Одночасно стало відомо, що у неділю ввечері молдовське питання обговорювали у Раді нацбезпеки та оборони України.

“Провів розширену нараду в РНБО щодо розвитку подій в Молдові і потенційного впливу на ситуації в регіоні. Моніторимо ситуацію”, – зауважив секретар Радбезу Олександр Данилюк.

У понеділок вранці, 10 червня, прес-центр Служби безпеки України повідомив, що спецслужба відслідковує внутрішньополітичну ситуацію, яка склалася в Республіці Молдова.

“З метою недопущення загострення ситуації в Кишиневі, пов`язаної з іноземним втручанням у внутрішні процеси, наразі посилено контррозвідувальний режим на в`їзді до Молдови через територію України щодо радикально налаштованих громадян Російської Федерації”, – повідомили в СБУ.

У спецслужбі додали, що постійно обмінюються інформацією із молдовськими колегами для збереження спокою та стабільності в регіоні.

Як інформувала “Новинарня“, Європейський Союз визнав новий уряд та коаліцію Молдови та ще раз закликав всі залучені сторони до спокою й стриманості, а також до пошуку виходу з нинішньої політичної кризи демократичними засобами.

Читайте також:
“Порушив Конституцію”. Суд відсторонив з посади президента Молдови Додона

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна