Євросоюз визнає новий уряд та коаліцію Молдови

 

Євросоюз “добре сприйняв” прийняте вчора парламентом Молдови рішення щодо формування урядової коаліції та ще раз закликав всі залучені сторони до спокою й стриманості, а також до пошуку виходу з нинішньої політичної кризи демократичними засобами.

Про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС Федеріки Могеріні та єврокомісара Йоганнеса Гана, текст якої оприлюднений на сайті Служби зовнішніх дій ЄС.

“Європейський Союз добре сприйняв рішення, яке було прийнято вчора Парламентом Республіки Молдова, включаючи формування урядової коаліції”, – йдеться в заяві.

В ній також зазначається, що ЄС залишається готовим працювати з демократично призначеним легітимним урядом на основі взаємних зобов’язань щодо реформ та ключових принципів, викладених в Угоді про асоціацію.

“Повага до верховенства права та демократії має залишатися основою наших стосунків. Це також є тим, на що найбільше очікують та заслуговують громадяни Республіки Молдова”, – підкреслено в заяві з Брюсселя.

У світлі розвитку подій, що послідували за прийнятим учора рішенням парламенту Молдови, ЄС рішуче повторює свій заклик до спокою та стриманості.

“Діалог між демократично обраними представниками має залишатися ключем до пошуку рішення для поточної політичної кризи”, – сказано в заяві.

Як відомо, підконтрольний олігарху Владу Плахотнюку Конституційний суд Молдови призначив заступника голови Демократичної партії Молдови (лідер – Плахотнюк) Павла Філіпа тимчасово виконуючим обов’язки президента через відмову чинного глави держави Ігоря Додона підписати указ про розпуск парламенту і про призначення дати дострокових парламентських виборів.

Двома днями раніше Конституційний суд виніс юридично сумнівний вердикт про те, що повноваження нинішнього парламенту закінчилися опівночі, 7 червня, зобов’язавши президента підписати указ про розпуск законодавчого органу.

В суботу, 8 червня, в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої ввійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і проєвропейського демократичного блоку ACUM (під угодою підписалися 60 депутатів). Усього в парламенті Молдови – 101 депутат.

Депутати від коаліції призначили уряд на чолі з Майєю Санду ACUM від прийняли Декларацію про визнання Молдови “захопленою державою” (олігархом Плахотнюком), звільнили з посад главу Служби інформації і безпеки та керівника Національного центру по боротьбі з корупцією.

Того самого дня Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів.

Прибічники Плахотнюка не допускають новообраних урядовців до виконання повноважень.

Читайте також:
“Порушив Конституцію”. Суд відсторонив з посади президента Молдови Додона

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна