Вони не зможуть жити спокійно, – очільниця уряду Молдови про політиків-утікачів

 

Новий прем’єр-міністр Молдови Майя Санду заявила, що буде зроблено все можливе для того, аби повернути в країну політиків-утікачів на чолі з олігархом Вкладом Плахотнюком.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на point.md.

Санду заявила, що втікачі “не зможуть жити спокійно”.

“Я бачила деяких румунських політиків, які виїхали в Коста-Ріку і були екстрадовані. На землі не так багато місць, де вони зможуть сховатися”, — заявила новий прем’єр-міністр Молдови.

Також Санду повідомила, що у країні буде незалежна прокуратура, яка вимагатиме екстрадиції і покарання для політиків-утікачів.

“Очевидно, що є ймовірність реваншу, вони можуть повернутися і спробувати відновити свої сили, але їм буде дуже складно, адже громадяни відчули смак свободи, і я впевнена, що ми ніколи не дозволимо нікому робити те, що зробив Плахотнюк”, — зазначила Майя Санду.

Як відомо, ще вранці у п’ятницю, 14 червня, в Молдові було двовладдя: Демоуратична партія “господаря Молдови” Влада Плахотнюка продовжувала контролювати старий уряд і силові структури, призначала зустрічі, але вони були скасовані.
О 13:30, незадовго до запланованого брифінгу керівництва ДПМ, в офіс партії Влада Плахотюка прибув кортеж посла США Дерека Хогана, який від початку кризи уникав зустрічей із керівництвом “демократів”.
Як повідомляля “Європейська правда”, посол пробув там рівно 15 хвилин – і цього виявилося досить для того, щоб ДПМ відмовилася від подальшого опору.
Ближче до ночі Плахотнюк та низка інших топ-представників його команди терміново, на приватних літаках, втекли з Молдови за кордон.
Всього в аеропорту Кишинева були помічені п’ять літаків для представників Демократичної партії Молдови, причому два з них прилетіли з Туреччини, ще один — з Києва. Один із літаків відбув в Одесу.

Як інформувала “Новинарня“,  нещодавно у Молдові фактично встановилося двовладдя з двома урядами і парламентською більшістю, легітимність якої попередня влада не визнавала. Новий уряд, утворений проєвропейським блоком ACUM та проросійською Партією соціалістів Молдови, на чолі із Майєю Санду, визнали ключові держави ЄС, а також Росія. Однак ДПМ блокувала доступ нових урядовців до органів влади та скасовувала рішення нової коаліції через ручний Конституційний суд.
Україна називала прем’єр-міністрами одночасно і Майю Санду, і Павла Філіпа, ставленика Плахотнюка.

14 червня Демократична партія Молдови відмовилася від влади, щоб країна могла вийти з політичної кризи. При цьому ДПМ не визнає законним уряд Санду і вимагає перевиборів.

Читайте також:
Події в Молдові: МЗС боїться російського сценарію,
СБУ посилила контррозвідку на кордоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна