Росія визнала новий уряд Молдови

 

Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило офіційну заяву, у якій визнало нову коаліцію у складі проросійських соціалістів і проєвропейського блоку ACUM, а також новий уряд на чолі з Майєю Санду.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

“У Москві вітають формування в Республіці Молдова правлячої коаліції і уряду”, — йдеться в оприлюдненій у понеділок, 10 червня, заяві російського міністерства закордонних справ.

Нові органи влади у Молдові в МЗС РФ називають “демократично обраними” та висловлюють сподівання на співпрацю з “відновлення взаємовигідних російсько-молдовських зв’язків”.

Також зазначається, що “єдино можливим шляхом вирішення внутрішньополітичної кризи в Молдові” у РФ вважають діалог всіх відповідальних політичних сил.

Як повідмляла “Новинарня“, підконтрольний олігарху Владу Плахотнюку Конституційний суд Молдови призначив заступника голови Демократичної партії Молдови (лідер – Плахотнюк) Павла Філіпа тимчасово виконуючим обов’язки президента через відмову чинного глави держави Ігоря Додона підписати указ про розпуск парламенту і про призначення дати дострокових парламентських виборів.

Двома днями раніше Конституційний суд виніс юридично сумнівний вердикт про те, що повноваження нинішнього парламенту закінчилися опівночі, 7 червня, зобов’язавши президента підписати указ про розпуск законодавчого органу.

8 червня в парламенті Молдови повідомили про створення тимчасової коаліції, до складу якої ввійшли депутати з фракцій Партії соціалістів і проєвропейського демократичного блоку ACUM (під угодою підписалися 60 депутатів). Усього в парламенті Молдови – 101 депутат.

Депутати від коаліції призначили уряд на чолі з Майєю Санду ACUM від прийняли Декларацію про визнання Молдови “захопленою державою” (олігархом Плахотнюком), звільнили з посад главу Служби інформації і безпеки та керівника Національного центру по боротьбі з корупцією.

Того самого дня Конституційний суд Молдови виніс вердикт про визнання неконституційними всіх прийнятих нинішнім складом парламенту 8 червня і в наступний період рішень, постанов і законодавчих актів.

Прибічники Плахотнюка не допускають новообраних урядовців до виконання повноважень.

10 червня у Молдові уряд проєвропейської Майї Санду провів своє перше засідання в будівлі парламенту, водночас в.о. прем’єра від “Демпартії” Павел Філіп провів паралельне засідання свого кабінету в будівлі уряду.

Читайте також:
Події в Молдові: МЗС боїться російського сценарію, СБУ посилила контррозвідку на кордоні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна