Криза у Молдові: МЗС України вважає прем’єр-міністрами і Філіпа, і Санду

 

Міністерство закордонних справ України одночасно називає прем’єр-міністрами колишнього главу уряду Молдови Павла Філіпа та очільницю нового уряду Майю Санду.

Про це йдеться у коментарі МЗС за підсумками візиту спецпредставника України Віктора Крижанівського до Кишинева, передає “Європейська правда”.

У міністерстві повідомили, що візит Крижанівського до Кишинева відбувся у середу, 12 червня.

“У першій половині дня відбулися зустрічі зі спікером обраного за результатами виборів 24 лютого цього року парламенту Зінаїдою Гречаний і призначеними парламентською більшістю прем’єр-міністром Майєю Санду та членами її уряду”, — йдеться у повідомленні МЗС.

Крім того, за даними МЗС, Крижанівський зустрівся із главою МЗС Ніколаєм Попеску, а також віцепрем’єром з питань реінтеграції Василем Шовою. Шова є віцепрем’єром від соціалістів, він — відомий прибічник Росії у питаннях врегулювання придністровського конфлікту.

Далі у МЗС повідомили про зустріч з Павлом Філіпом, прем’єром за версією “Демпартії”, яка не визнає зміну влади в Молдові.

“У другій половині дня проведено зустрічі з прем’єр-міністром Павлом Філіпом та членами його уряду – віцепрем’єром з питань реінтеграції Крістіною Лєснік, міністром закордонних справ та європейської інтеграції Тудором Уляновскі“, — додали дипломати.

При цьому у повідомленні МЗС не сказано, кого з прем’єрів Україна визнає чинним главою уряду.

Крижанівський, за інформацією міністерства, на зустрічах наголосив, що для України важливо, щоби Молдова і надалі рухалася шляхом європейської інтеграції.

“Україна закликає всі політичні сили в Республіці Молдова вирішувати суперечки шляхом політичного діалогу, щоб уникнути силового протистояння і в підсумку знайти виважене рішення, яке стабілізує ситуацію і сприятиме подальшому  демократичному розвитку держави”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у Молдові фактично склалося двовладдя з двома урядами і парламентською більшістю, легітимність якої попередня влада не визнає. Новий уряд на чолі із Санду визнали ключові держави ЄС, а також Росія.

Читайте також:
У Молдові два уряди провели паралельні засідання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна