Конституційний суд Молдови подав у відставку повним складом

 

Конституційний суд Молдови, якого пов’язують з олігархом-втікачем Владом Плахотнюком, подав у відставку в повному складі.

Про це рішення КС РМ у середу, 26 червня, повідомила пресслужба суду.

“Владі буде повідомлено про припинення повноважень суддів і вакантні місця в Конституційному суді, щоб компетентні органи могли вибрати кандидатів”, – інформує відомство.

Голова суду Міхай Поалелунжь подав заяву про відставку ще 20 червня.

Адміністративні обов’язки глави суду надалі виконуватиме суддя В’ячеслав Запорожан, поки не оберуть нового голову.

Нагадаємо, в перебігу політичної кризи в Молдові Конституційний суд країни 7-9 червня ухвалив низку рішень на користь політичної сили олігарха Плахотнюка, що призвело до фактичного двовладдя. Зокрема, суд визнав неконституційним обрання керівництва молдовського парламенту і голосування коаліції за новий уряд. Також він тимчасово відсторонив президента Ігоря Додона, щоб в.о. прем’єр-міністра (за версією Демпартії Плахотнюка) Павел Філіп міг призначити дострокові вибори.
Венеціанська комісія визнала розпуск парламенту Молдови безпідставним, а дії КС – упередженими. Євросоюз і США стали на бік нового уряду. Влад Плахотнюк та його соратники втекли за кордон.
Під тиском громадськості та політиків Конституційний суд вирішив скасувати свої суперечливі рішення. Однак прем’єр-міністр Майя Санду закликала всіх суддів КС подати у відставку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна