Антивладні протести в Ірані після збиття літака МАУ: “можливо, переломний момент для країни”

 

В Ірані тисячі протестувальників вийшли на вулиці, вимагаючи притягнення влади своєї країни до відповідальності після того, як іранські військові визнали, що помилково збили український авіалайнер, вбивши 176 людей, більшість із яких – іранці.
Силовики збільшили свою присутність у Тегерані та інших містах, де відбулися протести, і застосували проти мітингувальників сльозогінний газ.
Водночас низка іранських ЗМІ почали чинити тиск на керівництво країни, критикуючи за збиття українського “Боїнга” рейсу PS752.

Про це 12 січня інформує радіо France24.

Зазначається, що багато хто під час вуличних маніфестацій у суботу, 11 січня, скандував “Смерть диктатору”, спрямовуючи гнів проти верховного  авторитета Ірану аятоли Алі Хаменеї.

Повідомлення про протести та відео поширювали зокрема й державні інформаційні агентства.

“Вибачся і йди у відставку”, – зазначено в заголовку недільного випуску  іранської поміркованої газети Etemad Daily.

Інша щоденна газета, Jomhuri-ye Eslami (“Ісламська республіка”), написала в редакційній статті: “Ті, хто затримав оприлюднення причин авіакатастрофи та підірвав довіру людей до влади, мають бути звільнені або повинні подати у відставку”.

Критика влади Ірану не є чимось незвичайним, але вона має тенденцію залишатися у вузьких межах, зазначають автори агентства Reuters.

Поліція додатково посилила свою присутність у Тегерані в неділю.

Виступи ЗМІ та нові вуличні протести додають викликів владі Ірану, яка в листопаді 2019-го зіткнулася з найбільшими заворушеннями в країні з часу Ісламської революції 1979 року, пише Reuters.

Світові ЗМІ, зокрема Washington Post, називають нинішні події, можливо, “переломним моментом” для Ірану.

Коли суботні акції протесту поширилися по всьому Ірану, включаючи великі міста, такі як Шираз, Ісфахан, Хамедан та Урмія, президент США Дональд Трамп написав у Twitter: “Ми уважно стежимо за вашими протестами і надихаємося вашою мужністю”.

“Не має бути чергового вбивства мирних протестувальників чи відключення інтернету. Світ спостерігає”, – додав він, публікуючи твіти англійською та фарсі.

Велика Британія заявила, що її посла в Ірані було ненадовго затримано владою в Тегерані. Інформаційне агентство повідомило, що його затримали біля університету за підбурювання протестів.

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб назвав це “грубим порушенням міжнародного права”.

“Іранський уряд перебуває на роздоріжжі. Він може продовжувати свій похід до статусу парії з усією похідною політичною та економічною ізоляцією, або вживати заходів для деескалації напруженості та приєднання до дипломатичного шляху вперед”, – сказав міністр.

Протести всередині Ірану стали зокрема й наслідком наростання напруженості між Іраном та США, яка посилилася після того, як Тегеран відійшов від ядерної угоди, та запровадження санкцій, що впливають на іранську економіку.

3 січня американський безпілотник у Багдаді (Ірак) ліквідував провідного іранського генерала Касема Сулеймані із Корпусу вартових ісламської революції, відповідального за каральну й підривну діяльність за межами Ірану та в самій країні.

Тегеран відповів на це ракетними ударами по американських базах в Іраку в ніч на 8 січня. Військові США не постраждали, але на тлі очікування удару у відповідь іранські ППО біля Тегерана збили український Boeing 737 авіакомпанії МАУ. Загинули 176 людей на борту із 7 країн, переважно – іранці.
За основною версією, іранські військові з ВПС КВІР помилково сприйняли його за американську ракету.

Кілька днів після цього керівництво Ірану не визнавало причетності до ракетного удару по пасажирському лайнеру, але 11 січня збиття літака визнали і влада Ірану, і Корпус вартових (ЗС країни).

На похороні Сулеймані в тисняві загинули майже 60 людей.

Раніше про те, що ліквідація генерала Сулеймані може стати першим кроком до зміни режиму в Ірані, заявляв ексрадник президента Трампа з питань нацбезпеки Джон Болтон.

Читайте також:
Не “unintentional”: Іран має визнати свою вину як держава, – авіаюрист

Іран був зобов’язаний закрити аеропорт, але не зробив цього, – брифінг МАУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна