“Замовив” директора юркомпанії. Коломойському оголосили підозру в організації замовного вбивства

Правоохоронці повідомили відомому українському олігарху про підозру в організації замовного вбивства директора однієї з юридичних компаній ще у 2003 році. Мотив – помста за відмову співпрацювати в незаконній оборудці.

Цей бізнесмен з вересня 2023 року знаходиться під вартою за підозрою у шахрайстві та легалізації майна, отриманого злочинним шляхом.

Про це 8 травня повідомляють Національна поліція та Офіс Генерального прокурора.

У відомствах не назвали імені олігарха. Однак , судячи з оприлюдненого фото підозрюваного, ідеться про Ігоря Коломойського. Це підтверджують і джерела “УП” в правоохоронних органах.

За даними слідства, підозрюваний, діючи з мотивів особистої помсти, замовив вбивство директора однієї з юридичних компаній за невиконання вимог щодо анулювання та визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства.

Для реалізації злочинних намірів підозрюваний залучив членів банди, яка “спеціалізувалась” на вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, включаючи фізичну розправу з конкурентами.

Як повідомили в Нацполіції, напад стався у серпні 2003 року у середмісті Феодосії тимчасово окупованого Криму. Виконавці злочину зустріли адвоката посеред дня на виході з магазину. Четверо чоловіків нанесли потерпілому удари металевим прутом по голові та ножові поранення у груди, живіт та спину. Завадила зловмисникам добити чоловіка дружина потерпілого, а лікарям вдалося врятувати його життя.

За кілька днів виконавців злочину затримали, а пізніше засудили до позбавлення волі на строки від 6 до 12 років.

Розслідування встановлення замовника вбивства було виокремлене в окреме провадження. І лише 8 травня 2024 року Коломойському було оголошено про підозру.

За замах на умисне вбивство, вчинений на замовлення за попередньою змовою групою осіб передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років або довічне позбавлення волі.

Також у чотирьох регіонах держави проводяться 23 обшуки в рамках цього провадження.

Нині прокурори та слідчі здійснюють невідкладні слідчі та процесуальні дії, спрямовані на викриття усіх осіб, причетних до скоєння злочину.

Що було раніше

У 2005 році проти Ігоря Коломойського порушили кримінальну справу за замах на вбивство адвоката Сергія Карпенка через відмову виконувати вказівки у корпоративній суперечці навколо підприємства “ДніпроСпецСталь”(Запоріжжя). У тому ж році за дивних обставин справу закрили.

У 2013-му Віктор Пінчук, який почав судову тяжбу проти Коломойського в Лондоні через акції Криворізького залізорудного комбінату, спробував реанімувати цю справу і довести причетність оліграха до замовлення вбивства Карпенка. Але тоді суддя Високого суду Лондона вирішив, що “епізод щодо Карпенка” не будуть включати в процес.

Справа Ігоря Коломойського. Детальніше

Ігор Коломойський уже перебуває під вартою через іншу справу. Олігарха  підозрюють у шахрайстві та відмиванні грошей. За даними слідства СБУ, протягом 2013-2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

2 вересня в Буковелі Коломойському оголосили про підозру у відмиванні понад пів мільярда гривень.

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень “Приватбанку”.

15 вересня олігарх отримав нову підозру  за трьома статтями. За даними СБУ, в період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером, зазначили в СБУ.

24 жовтня суд розглянув питання про зміну запобіжного заходу Ігорю Коломойському – його залишили під вартою. Уже тоді адвокати посилалися на погіршення здоровʼя олігарха.

10 листопада суд знову залишив Коломойського під вартою, попри заяви про погіршення здоров’я.

16 листопада Київський апеляційний суд продовжив Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 2 грудня 2023 року з альтернативою застави у 3 млрд 891 млн грн.

Нагадаємо, 1 лютого 2023 року стало відомо, що силовики проводять обшук у будинку Коломойського в Буковелі.

Тоді йшлося про те, що Служба безпеки України викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укртатнафта”. Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

Близько півночі з 15 на 16 вересня Шевченківський районний суд Києва збільшив розмір застави олігарху Ігорю Коломойському до 3 млрд 891 млн гривень – замість майже 510 млн гривень, як було призначено раніше.

У лютому 2024-го Шевченківський райсуд Києва залишив Коломойського під вартою ще на два місяці, до 25 квітня. Крім цього, зменшив розмір застави на 150 мільйонів гривень, до 2,4 мільярда гривень.

Читайте також:
Коломойський звертається до Європейського суду з прав людини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна