Суд зменшив Коломойському заставу, але залишив під арештом

Шевченківський райсуд Києва залишив Ігоря Коломойського під вартою ще на два місяці, до 25 квітня. Крім цього, суд зменшив розмір застави на 150 мільйонів гривень, до 2,4 мільярда гривень.

Про це повідомляє “Суспільне” у середу, 28 лютого.

Адвокат Ігоря Коломойського, Олександр Лисак, повідомив, що його підзахисний не вноситиме заставу. Окрім того, адвокати просять про негайне медичне обстеження для Коломойського.

“Продовжили тримання під вартою на два місяці до 25 квітня. Заставу зменшили до 2,4 мільярдів гривень. Це на 150 мільйонів. Ігор Валерійович не вноситиме заставу. Також суд виніс окреме рішення. Зазначив, щоб прокурор провів належне медичне обстеження. Поклав цей обов’язок на прокурора. Негайно”, — сказав адвокат.

Передісторія

Олігарха Ігоря Коломойського підозрюють у шахрайстві та відмиванні грошей. За даними слідства СБУ, протягом 2013-2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

2 вересня в Буковелі Коломойському оголосили про підозру у відмиванні понад пів мільярда гривень.

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень “Приватбанку”.

15 вересня олігарх отримав нову підозру  за трьома статтями. За даними СБУ, в період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером, зазначили в СБУ.

24 жовтня суд розглянув питання про зміну запобіжного заходу Ігорю Коломойському – його залишили під вартою. Уже тоді адвокати посилалися на погіршення здоровʼя олігарха.

10 листопада суд знову залишив Коломойського під вартою, попри заяви про погіршення здоров’я.

16 листопада Київський апеляційний суд продовжив Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 2 грудня 2023 року з альтернативою застави у 3 млрд 891 млн грн.

Нагадаємо, 1 лютого 2023 року стало відомо, що силовики проводять обшук у будинку Коломойського в Буковелі.

Тоді йшлося про те, що Служба безпеки України викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укртатнафта”. Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

Близько півночі з 15 на 16 вересня Шевченківський районний суд Києва збільшив розмір застави олігарху Ігорю Коломойському до 3 млрд 891 млн гривень – замість майже 510 млн гривень, як було призначено раніше.

Читайте також:
Коломойський звертається до Європейського суду з прав людини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна