Коломойському оголосили підозру у заволодінні 9,2 млрд грн “ПриватБанку”

Колишньому кінцевому бенефіціарному власнику «ПриватБанку» Ігорю Коломойському та ще 5 експрацівникам установи оголосили підозру у заволодінні понад 9,2 млрд грн коштів банку.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура в четвер, 7 вересня.

Як встановило досудове розслідування, Коломойський протягом січня — березня 2015 року задля фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку розробив план заволодіння грішми «ПриватБанку».

“Схема злочину полягала у штучному створенні організованою групою зобов’язання банку виплатити одній з підконтрольних компаній понад 9,2 млрд грн за нібито зворотний викуп власних облігацій за завищеною вартістю, шляхом підробки відповідних документів”, — кажуть у САП.

Частина цих коштів, понад 446 млн грн, була легалізована на особистий рахунок Коломойського через низку фінансових операцій з підконтрольними компаніями. Далі він їх вніс до статутного капіталу банку з метою виконання вимог Програми фінансового оздоровлення «ПриватБанку». Рештою коштів підозрювані розпорядились на власний розсуд.

До схеми були залучені 5 працівників банку:

  • голова правління «ПриватБанку»;
  • заступник керівника напрямку;
  • заступник голови правління;
  • начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства;
  • заступник керівника департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу «ПриватБанку».

Правоохоронці кваліфікували дії усіх фігурантів за ст. 191, 209, 366 Кримінального кодексу України, в залежності від ролі кожного учасника злочинної схеми. Наразі досудове розслідування триває.

Передісторія

Олігарха Ігоря Коломойського підозрюють у в шахрайстві та відмиванні грошей. За даними слідства СБУ, протягом 2013-2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Уранці 2 вересня в Буковелі Коломойському оголосили про підозру у відмиванні понад пів мільярда гривень.

Нагадаємо, 1 лютого 2023 року стало відомо, що силовики проводять обшук у будинку Коломойського в Буковелі.

Тоді йшлося про те, що Служба безпеки України викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укртатнафта”. Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

Читайте також:
Бізнес-партнера Коломойського підозрюють у привласненні 600 млн грн “Укртатнафти”

Суд у Києві арештував Коломойського на 60 днів із заставою пів мільярда

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна