Бізнес-партнера Коломойського підозрюють у привласненні 600 млн грн “Укртатнафти”

Правоохоронці вручила підозру бізнес-партнеру Ігоря Коломойського Михайлу Кіперману  у привласненні 600 млн грн “Укртатнафти”.

Про це 2 червня повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що за ініціативи Кіпермана з рахунків “Укртатнафти” було виведено майже 600 млн у гривневому еквіваленті.

“Це було зроблено у перший день повномасштабного вторгнення РФ, ймовірно із розрахунком, що зловмисникам не доведеться відповідати за скоєну крадіжку”, – наголосили у відомстві.

За даними СБУ, 24 лютого 2022 року “Укртатнафта” перерахувала на підконтрольну європейську компанію майже 600 млн грн, які передбачалися іншому постачальнику для оплати раніше зафрахтованих 84 тис. тонн сирої нафти.

На момент махінації ця сировина уже перебувала в Одеському порту і мала бути доставлена для подальшої обробки на Кременчуцький НПЗ.

Так, для реалізації оборудки колишній топменеджмент “Укртатнафти” створив “договір-клон”, в якому змінив реквізити отримувача платежу. Це дозволило організаторам схеми перерахувати гроші на підконтрольну компанію, замість того, щоб розрахуватись з реальним постачальником нафти.

Кіперману оголосили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст.191);
  • незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення (ч.3 ст.28 ч.1 ст.200);
  • службове підроблення (ч.3 ст.28 ч.1 ст.366).

Наразі фігурант переховується за кордоном. У зв’язку з цим буде вирішуватися питання щодо оголошення його у міжнародний розшук.

Читайте також:
СБУ зловила колаборанта на Київщині, який на власному подвір’ї ремонтував рашистам техніку. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна