Суд залишив Коломойського під вартою

Шевченківський районний суд міста Києва розглянув питання про зміну запобіжного заходу Ігорю Коломойському. Його залишили під вартою.

Про це повідомляє у вівторок, 24 жовтня, “Громадське”.

Також суд зобов’язав організувати надання медичної допомоги Коломойському та забезпечити необхідне лікування.

Адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу з перебування під вартою (з альтернативою застави у 3,8 млрд грн) на цілодобовий домашній арешт у будинку Коломойського в селі Микільське-на-Дніпрі у Дніпропетровській області.

Адвокати посилалися на погіршення здоровʼя Коломойського. Сам бізнесмен розповів суду, що вже 8 років страждає на панкреатит і діабет, а в СІЗО упродовж місяця не приймав необхідний препарат, який має вживати щотижня. Через це, за його словами, загострилися хронічні захворювання. Адвокат Олег Пушкар заявив, що таке загострення може призвести до «незворотних процесів».

Прокурор Сергій Демʼянчук наголошував, що вже 25 жовтня співробітники приватної медустанови будуть проводити збір аналізів для обстеження Коломойського, про що просив сам бізнесмен. Коломойський також просив про обстеження у Дніпрі, але слідчі відмовилися його перевозити.

«Ніякого обстеження не буде, приїде лікар, забере кров і все», — заперечив адвокат Лисак. Він додав, що обстеження могли би провести, якби Коломойського відпустили.

Прокурор заявив, що ризики зміни запобіжного заходу «тільки збільшилися». Він запевнив, що слідство «не статичне», і за цей час проводилась велика кількість слідчих дій. І додав, що вручено клопотання про продовження строку тримання під вартою, куди долучили заяву, що не встигли завершити певні слідчі дії, зокрема допитати свідків.

Під час судового засідання адвокат Коломойського передав заяви про особисту поруку від Алли Мазур, Дмитра Циганка, Артема Ковальова, Сергія Демченка та ще 5 людей.

Врешті сторона захисту просила розглянути заяви трьох людей: ведучої «1+1» Алли Мазур, депутата від «Слуги Народу» Демченка та головного рабина Дніпра Шмуеля Камінецького. Вони виступили в суді, щоб дати характеристику Коломойському. Усі виступи були позитивними.

Крім того, Коломойський заявив, що обвинувачення називає його громадянином Ізраїлю та Кіпру, але він вважає себе громадянином України зокрема.

Читайте також:
Суд залишив Коломойського під вартою, попри бажання ексміністра культури і ведучих “1+1” взяти його на поруки

Передісторія

Олігарха Ігоря Коломойського підозрюють у шахрайстві та відмиванні грошей. За даними слідства СБУ, протягом 2013-2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

2 вересня в Буковелі Коломойському оголосили про підозру у відмиванні понад пів мільярда гривень.

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень “Приватбанку”.

15 вересня олігарх отримав нову підозру  за трьома статтями. За даними СБУ, в період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером, зазначили в СБУ.

Нагадаємо, 1 лютого 2023 року стало відомо, що силовики проводять обшук у будинку Коломойського в Буковелі.

Тоді йшлося про те, що Служба безпеки України викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укртатнафта”. Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

Близько півночі з 15 на 16 вересня Шевченківський районний суд Києва збільшив розмір застави олігарху Ігорю Коломойському до 3 млрд 891 млн гривень – замість майже 510 млн гривень, як було призначено раніше.

Читайте також:
Антикорупційний суд відмовив в арешті активів Коломойського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна