Антикорупційний суд відмовив в арешті активів Коломойського

Суддя вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко 21 вересня відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) в арешті активів олігарха Ігоря Коломойського.

Про це повідомили в “Центрі протидії корупції”.

Суддя посилався на так звані “правки Лозового” про граничні строки розслідування. Як наголошують у ЦПК, вони дають змогу судам закривати справи, що їх відправили до суду після закінчення термінів розслідування.

Аналогічні аргументи суддя ВАКС використав і коли відпустив затриманого фігуранта справи Коломойського Ярослава Лугового 9 вересня.

“Активи, які раніше тимчасово арештовували НАБУ і САП, тепер хоч сьогодні можна продати або переписати. Тимчасовий арешт на майно діяв лише 48 годин, а суддя Ткаченко тримав у себе клопотання більш як 10 днів і відмовився його навіть розглядати”, — підкреслив голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

Передісторія

Олігарха Ігоря Коломойського підозрюють у в шахрайстві та відмиванні грошей. За даними слідства СБУ, протягом 2013-2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

2 вересня в Буковелі Коломойському оголосили про підозру у відмиванні понад пів мільярда гривень.

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень “Приватбанку”.

15 вересня олігарх отримав нову підозру  за трьома статтями. За даними СБУ, в період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером, зазначили в СБУ.

Нагадаємо, 1 лютого 2023 року стало відомо, що силовики проводять обшук у будинку Коломойського в Буковелі.

Тоді йшлося про те, що Служба безпеки України викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укртатнафта”. Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

Близько півночі з 15 на 16 вересня Шевченківський районний суд Києва збільшив розмір застави олігарху Ігорю Коломойському до 3 млрд 891 млн гривень – замість майже 510 млн гривень, як було призначено раніше.

Читайте також:

Під варту взяли ще одного члена організованої групи Коломойського
БЕБ перехопило справу Коломойського у НАБУ, поки прокурор був у відрядженні, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна