Коломойський звертається до Європейського суду з прав людини

Олігарх Ігор Коломойський, якому 28 листопада подовжили термін перебування під вартою до 26 січня 2024 року з альтернативою застави у розмірі 3 млрд 712 тис. грн., вирішив звернутись до Європейського суду з прав людини через дане рішення суду.

Про це йдеться в заяві його адвоката Олександра Лисака, яку цитує Telegraf.

“Ми з Ігорем Валерійовичем Коломойським прийняли рішення звернутись до Європейського суду з прав людини, враховуючи те, що національні суди продовжують утримання Ігоря Валерійовича під вартою без будь-якої виправданої правової мети, з повним паплюженням вимог Конвенції з прав людини.

Суди безпідставно продовжують ув’язнення Ігоря Валерійовича без наявності будь-яких доказів того, що він може перешкоджати в той чи інший спосіб правосуддю. Йому визначено абсолютно неадекватний розмір застави в сумі понад 3 млрд. грн, яка є рекордною в історії України. Українські суди послідовно закривають очі на стан здоров’я Коломойського, який страждає на діабет, гіпертонію, хронічний панкреатит, атеросклеротичну хворобу магістральних судин, стеатоз печінки, холеостаз, сечокам’яну хворобу, аортальну недостатність та стан якого суттєво погіршується в умовах утримання в ізоляторі, що підтверджують висновки авторитетних лікарів. Національні суди не здатні пояснити чому виключно тримання під вартою здатне забезпечити належну процесуальну поведінку мого клієнта та чому більш м’які запобіжні заходи, такі як домашній арешт зі здачею всіх документів, що дають право виїзду за кордон, не підходять для такої мети”, – заявив адвокат.

За його словами, суди не реагують на очевидну необґрунтованість підозри за якою Коломойського звинувачують в імітації внесення в касу Приватбанку 5,8 млрд гривень у 2013 році, – “при тому, що весь оборот готівкових коштів Приватбанку на кінець 2013 року становив 7,3 млрд гривень”.

“Йому (Коломойському – ред.) визначено абсолютно неадекватний розмір застави в сумі понад 3 млрд грн, яка є рекордною в історії України. Українські суди послідовно закривають очі на стан здоров’я Коломойського”, – ідеться у заяві.

Адвоткат також зазначив, що “таке “фантастичне” кримінальне провадження проти Ігоря Валерійовича та його ув’язнення несе в собі приховані політичні мотиви. Перший прихований мотив пояснюється створенням сприятливої та обіцяної картинки “деолігархізації” перед суспільством. Другий прихований мотив полягає в унеможливленні роботи Ігоря Валерійовича над правовою стратегію щодо повернення націоналізованих в нього активів. Виникло дуже цікаве співпадіння, що лише після ув’язнення мого клієнта українські суди розпочали масово відмовляти в позовах щодо оскарження націоналізації Укрнафти та Укртатнафти”.

Читайте також:
ВАКС відмовив адвокатам Коломойського у задоволенні апеляційної скарги

Передісторія

Олігарха Ігоря Коломойського підозрюють у шахрайстві та відмиванні грошей. За даними слідства СБУ, протягом 2013-2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

2 вересня в Буковелі Коломойському оголосили про підозру у відмиванні понад пів мільярда гривень.

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень “Приватбанку”.

15 вересня олігарх отримав нову підозру  за трьома статтями. За даними СБУ, в період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером, зазначили в СБУ.

24 жовтня суд розглянув питання про зміну запобіжного заходу Ігорю Коломойському – його залишили під вартою. Уже тоді адвокати посилалися на погіршення здоровʼя олігарха.

10 листопада суд знову залишив Коломойського під вартою, попри заяви про погіршення здоров’я.

16 листопада Київський апеляційний суд продовжив Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 2 грудня 2023 року з альтернативою застави у 3 млрд 891 млн грн.

Нагадаємо, 1 лютого 2023 року стало відомо, що силовики проводять обшук у будинку Коломойського в Буковелі.

Тоді йшлося про те, що Служба безпеки України викрила масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укртатнафта”. Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

Близько півночі з 15 на 16 вересня Шевченківський районний суд Києва збільшив розмір застави олігарху Ігорю Коломойському до 3 млрд 891 млн гривень – замість майже 510 млн гривень, як було призначено раніше.

Читайте також:
Після Коломойського: за пів року після націоналізації “Укрнафта” принесла прибутку більше, ніж за попередні 15 років

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна