Після Коломойського: за пів року після націоналізації “Укрнафта” принесла прибутку більше, ніж за попередні 15 років

Результати націоналізації ПАТ “Укрнафта” та “Укртатнафта”, яка відбулася на початку листопада 2022 року, перевищили всі очікування. Тільки за перше півріччя 2023 року “Укрнафта” показала 14 млрд грн прибутку — це більше, ніж сумарний прибуток за попередні 15 років, які компанія перебувала під управлінням групи “Приват” Ігоря Коломойського.

Про це повідомив директор консалтингової групи “А95” Сергій Куюн у четвер, 9 листопада.

“Панове, рахунок на табло. 14 млрд за пів року, очікуємо, що за результатами року до 20 млрд чистого прибутку”, — зазначив Каюн.

За його словами, за роки перебування компанії під управлінням групи “Приват” втрачено сотні мільярдів гривень.

“Я навіть не можу уявити, скільки грошей витекло з напівдержавної компанії за всі ці роки. Зрозумілий лише порядок цифр — сотні мільярдів гривень. При тому виводились вони до останнього, навіть попри вторгнення на початку 2022 року. Цей результат став можливим не завдяки якимось виробничим програмам або інвестиціям (в нафтовій галузі так швидко не буває). Це переважно наслідок руйнування схем та затикання дірок, через які гроші витікали з “Укрнафти” в кишені “Привату”, — директор“А95”.

Він також додав, що такий отримання такого прибутку стало можливим завдяки:

  • переходу на закупівлю послуг по ринковим цінам. Перевезення пального в авто й залізницею, банківський еквайринг тощо — усе це купувалось втридорога в афільованих підрядників;
  • продажу сировини та нафтопродуктів за ринковими цінами. Раніше нафта та скраплений газ іноді продаватись у рази дешевше (зрозуміло, тому ж “Привату”);
  • запуску власного продажу талонів і карток на пальне, хоча раніше друга за величиною мережа країни чомусь продавала талони й картки “Привату”;
  • скороченню штату регіональних офісів “Укрнафти”. Як з’ясувалось, вони паралельно працювали на регіональний бізнес “Привату”.

Окрім цього, за словами Каюна, розпочато інвестування у відновлення технічної бази з прицілом на збільшення видобутку нафти й газу, яке протягом останніх років було практично відсутнє. Перші результати від інвестицій очікуються вже наступного року.

Читайте також:
Коломойський відмовився коментувати націоналізацію “Укрнафти”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна