Річниця отримання томосу: Епіфаній заявив про ствердження ПЦУ і її “відкриті двері”

 

Отримання томосу Православною церквою України можна порівняти з Актом проголошення Незалежності.

Про це написав предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній з нагоди першої річниці отримання томосу про автокефалію ПЦУ.

“Рік тому у різдвяний Святвечір до Києва було привезено історичний документ, який засвідчив, що відтепер і назавжди помісна Православна церква України – незалежна та рівна в усьому з іншими церквами-сестрами”, – нагадав митрополит Епіфаній у фейсбуці. Він наголосив, що цей документ довершив справу, витоки якої лежать у глибині віків. “Адже патріарший та синодальний томос про автокефалію для всієї повноти єдиної помісної української православної церкви проголошує, що наша, започаткована проповіддю апостола Андрія Першозваного та народжена понад тисячу років тому в хрещальних водах річки Дніпро, Церква – зросла та утвердилася для самостійного буття”, – наголосив предстоятель.

“Я вже говорив, що отримання томосу можна порівняти з Актом проголошення незалежності України. Тож рік тому ми з вами отримали довгоочікуване ствердження духовної незалежності! І ми безмірно вдячні Богу за все: за те, що Він благословив буття українського народу, дав нам свободу, благословив мати незалежну державу та помісну автокефальну Українську православну церкву. Вдячні Йому за всі перемоги й здобутки, навіть і за тимчасові труднощі й перешкоди, долаючи які ми стаємо сильнішими”, – додав митрополит Епіфаній.

Глава ПЦУ підкреслив, що Православна церква України впевнено “зростає і зміцнюється, підтверджуючи свою зрілість”.

“Ми радіємо рішенню інших помісних церков мати з Православною церквою України євхаристійне єднання та канонічне спілкування, приймаючи її як свою церкву-сестру. Впевнено зростає і наша велика церковна родина: збільшується кількість громад та парафій, будуються й освячуються нові храми, ми з любов’ю зустрічаємо кожного вірянина, який приходить до нашої церкви. Знову і знову повторюємо заклик єднання до всіх наших братів і сестер, хто ще має сумніви щодо майбутнього шляху для Української православної церкви: двері помісної церкви і наші серця відкриті для вас!” – зазначив предстоятель ПЦУ.

Читайте також:
“Українці не готові”, – Епіфаній про перенесення Різдва на 25 грудня

Як інформувала “Новинарня“, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.
На свято Різдва Христового в Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було перше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України. Наразі до ПЦУ перейшли близько 600 парафій.
Канонічну ПЦУ-УПЦ вже визнали, крім Константинополя, Елладська та Александрійська церкви.

В єдину ПЦУ не увійшов колишній патріарх УПЦ КП Філарет із групою прибічників. Однак у листопаді Апеляційний суд дозволив ліквідацію УПЦ КП.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада 2018 року синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проєкт статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.
Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.
Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

Читайте також:
УПЦ КП й УАПЦ ліквідовано, ПЦУ – правонаступник: постанови помісної церкви після Собору

У Луцьку ПЦУ вперше святкує Різдво за новим стилем. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна