На Донеччині з допомогою військових відновили залізничну станцію, яка не працювала з 2015-го

 

На Донеччині в понеділок, 30 грудня, відновила роботу залізнична станція “Скотувата”, яка не працювала кілька років. З відновленням станції  протяжність залізничного сполучення Укрзалізниці збільшилася на 14 кілометрів у бік тимчасово окупованих територій.

Про це повідомляє пресцентр штабу операції Об’єднаних сил.

Станція призупинила свою роботу 2015 року через численні пошкодження залізничної інфраструктури, а у 2017-му рух потягів по ній зупинився повністю.

За ініціативою командування ООС, керівництва Укрзалізниці та місцевих органів самоврядування у жовтні 2019 року на станції розпочалися ремонтно-відновлювальні роботи.

На оновленій ділянці курсуватиме дві пари приміських електропоїздів. Як зазначають в штабі ООС, це рішення “значно покращує транспортне сполучення між населеними пунктами на звільненій території Донбасу та піднімає імідж Української держави”.

За словами помічника Командувача об’єднаних сил зі стратегічних комунікацій, полковника Дмитра Бородавка, запуск станції дає можливість місцевим мешканцям діставатися до роботи та навчання, а пенсіонерам – до місць отримання пенсій та продажу необхідних ліків.

“Відтепер завдяки роботі залізниці все можна робити набагато швидше. Наше спільне завдання – мінімізувати наслідки війни для місцевого населення, передусім для дітей та літніх людей”, – наголосив Бородавко.

Він також запевнив, що підрозділи ОС “робитимуть усе від них залежне, щоб створити безпечні умови для повноцінного функціонування решти ділянок залізниці на Донеччині та Луганщині”.

Залізнична станція “Скотувата” збудована 1871 року у Верхньоторецькому. Станція належить до залізничної гілки Констянтинівка – Ясинувата.

У серпні 2016 року “Укрзалізниця” повідомила про те, що на цій станції бойовики обстріляли два локомотиви вантажного поїзда. У результаті розриву снаряду на відстані 25 метрів від рухомого складу в локомотивах було вибито вікна та пошкоджено гальмівну систему.

При цьому в “Укрзалізниці” наголосили, що разом із Міненерговугілля забезпечує виконання першочергового доручення Уряду щодо забезпечення постачання енергетичного вугілля (антрацитової групи) тепловим електростанціям.

Для відновлення безпечного курсування поїздів на цій дільниці працівники регіональної філії “Укрзалізниці” спільно з фахівцями штабу ООС, головним управлінням Нацполіції в Донецькій області та за сприяння Донецької обласної військово-цивільної адміністрації перевірили та підготували інфраструктуру.

Зокрема, було відновлено пошкоджений обстрілами фасад будівлі вокзалу “Скотувата”, систему опалення та внутрішнє оздоблення. Для забезпечення безпеки пасажирів та організації роботи відділу поліції встановлено додатковий паркан, організована система відеоспостереження.

Також на дільниці Скотувата — Фенольна відремонтовано пристрої сигналізації та зв’язку. Укладено пішохідний перехід на 35 км ПК 10 перегону Скотувата — Петруньки.

 Відео відкриття станції “Скотувата”:

Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня 2017 року активісти й деякі ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте, закликавши до припинення “торгівлі на крові” із незаконними збройними формуваннями та звільнення українських заручників з полону “ДНР/ЛНР”. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці. Але організатори блокади заявили про намір її розширити й 30 січня підірвали колію.

Тодішній прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що отриманню вугілля з непідконтрольних територій на Донбасі немає альтернативи.

2 лютого блокувальники встановили новий “редут” – “Запоріжжя” – на залізничному переїзді в Бахмуті Донецької області. 11 лютого було перекрито третю гілку залізниці – біля смт Щербинівка, станція “Фенольна” між Костянтинівкою і Ясинуватою, зокрема на перегоні до “Скотуватої”.

8 лютого до учасників блокади в Бахмуті приєдналися військовослужбовці 58-ї бригади ЗСУ, які взяли відпустку, однак наступного дня їх відкликали з відпусток у частину й спрямували в підрозділи до лінії фронту.Голова облВЦА Павло Жебрівський почав домовлятися про розблокування дільниці, але безрезультатно.
Перед тим сталися сутички на дорозі біля міста Часів Яр із побиттям деяких учасників блокади спецпідрозділом поліції.

10 лютого через блокаду було припинено поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України.

19 лютого в Києві відбулися вуличні акції на підтримку блокади. Під час спроби прориву маніфестантів, зокрема народних депутатів, на вулицю Банкову були затримані й травмовані.

Читайте також:
“ДНР” та “ЛНР” об’єднали залізниці в “концерн”, який очолив росіянин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна