Генштаб вживає заходів, аби усунути чинних військових АТО від “блокади торгівлі на крові”

 

Керівництво Збройних сил України вживає заходів, аби стати на заваді залученню військовослужбовців регулярних підрозділів ЗСУ до політичної акції з блокування залізничних колій, по яких здійснюється торгівля з сепаратистами ОРДЛО.
Про це стало відомо “Новинарні” зі своїх джерел у штабі.

Як інформувала “Новинарня“, 8 лютого до громадських активістів, ветеранів АТО й народних депутатів на так званому “редуті “Запоріжжя”, що блокує залізничний переїзд у Бахмуті Донецької області, приєдналися до двох десятків діючих учасників АТО.

Микола Ворошнов “Канада” зачитує звернення

Військові виступили із заявою, яку від імені свого підрозділу зачитав військовослужбовець 16-го мотопіхотного батальйону 58 омпбр Микола Ворошнов, позивний “Канада”.

При цьому на відео військові показали наявну в них стрілецьку зброю та важке піхотне озброєння, зокрема міномети.
За їх твердженням, відео було записано ще в місці постійної дислокації, до поїздки на “редут “Запоріжжя”.

Микола Ворошнов заявив, що для участі в блокаді військові взяли офіційні відпустки у своїй частині і перебувають у Бахмуті замість того, щоб відпочивати вдома з сім’ями.

“Кожна гривня, яка йде в той бік, повертається до нас свинцем. Свинцем в патронах, в кулях, які летять в наших хлопців”, – пояснив Ворошнов позицію чинних військовослужбовців.

За його словами, поштовхом для його долучення до “блокади торгівлі на крові” стало побиття ветеранів поліцією біля міста Часів Яр.

За даними “Новинарні“, в головному управлінні по роботі з особовим складом ГШ ЗСУ неабияк занепокоєні долученням до протестної акції військових із регулярних частин Збройних сил та готують відповідні заходи.
Ідеться про неприпустимість участі кадрових військовослужбовців у деструктивних політичних виступах, які організовані окремими політиками та розхитують ситуацію в руслі гібридної війни на користь російським агресорам.

Як повідомив у четвер, 9 лютого, один з організаторів та учасників блокади, народний депутат від “Самопомочі” Тарас Пастух, Ворошнова та інших військовослужбовців із 16-го батальйону 58 омпбр терміново відкликали з відпустки в пункт постійної дислокації.

“Сьогодні вранці за вказівкою військового керівництва, хлопців з 16 батальйону терміново відкликали з відпустки, у місце дислокації. О 5-й ранку прислали за ними автобус, а комбата відсторонили з посади”, – написав Пастух у “Фейсбуці”.

“Це репресії влади про тих, хто перешкоджає заробляти мільярди на війні!” – заявив Пастух.

“Це повинен побачити кожен народний депутат, який досі не визначився, чи потрібно ухвалювати закон про тимчасово окуповані території. Адже він зупинить торгівлю з ОРДЛО!
Те, що сьогодні ветерани війни та військові перекривають колії – це відповідальність президента, уряду та парламенту, які на третій рік війни не зупиняють цю масштабну торгівлю!” – додав нардеп, зазначивши, що “ветерани продовжують блокаду і чекають підтримки”.

ОНОВЛЕНО. У прес-службі оперативного командування “Північ” підтвердили, що командир 16-го батальйону 58 омпбр відсторонений, але причину назвали іншу.
“Він відсторонений від виконання обов’язків за станом здоров’я. Це не пов’язано зі службою або блокадою”, – сказав у коментарі InfoResist речник ОК “Північ” Віталій Кирилов.

Окрему заяву “у зв’язку із поширенням окремими народними депутатами відео щодо нібито підтримки особовим складом 58-ї окремої мотопіхотної бригади Збройних сил України так званої «торговельної блокади тимчасово окупованих територій»” оприлюднило командування частини.

“У бригаді підкреслюють, що вкотре окремі українські політики та громадські діячі намагаються втягнути військовослужбовців ЗС України у політичні ігри, спекулюючи патріотичними настроями бійців.
За інформацією командування 58-ї бригади, підпорядковані підрозділи до зазначеної акції не залучені. Люди, показані на відео, не представляють Збройні сили України, а демонструють виключно власну позицію”, – зазначено в заяві командування 58 омбр, яка опублікована на сторінці Генштабу в “Фейсбуці”.

Читайте також:
Поліція Донеччини з боєм витіснила з дороги блокувальників і Семенченка

Нардеп Парасюк на блокаді залізниці в Бахмуті вдарив поліцейського




Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня активісти й ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте із закликами про припинення торгівлі із незаконними збройними формуваннями. Вони заявили, що блокують рух через лінію розмежування 800 вагонів щодня.

Серед учасників блокади – нардепи Семен Семенченко, Павло Костенко, Тарас Пастух, Володимир Парасюк, екс-начштабу батальйону “Айдар” Валентин Лихоліт (Батя), чию справу розслідує ГПУ.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці.
Але організатори блокади заявили про намір її розширити й 30 січня підірвали колію.

Служба безпеки України в офіційній заяві засудила “популістські” дії політиків, які організували блокування руху залізничного транспорту з окремих районів Донбасу, та відкинула звинувачення в кришуванні торгівлі з окупантами.

Володимир Гройсман заявив, що отриманню вугілля з непідконтрольних територій на Донбасі на даний момент немає альтернативи.

2 лютого блокувальники встановили новий “редут” – “Запоріжжя” – на залізничному переїзді в Бахмуті Донецької області.

Голова облВЦА Павло Жебрівський почав домовлятися про розблокування дільниці, але безрезультатно.
Активісти спростували заяву керівника ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна від 7 лютого про те, ніби залізниця в районі Бахмута розблокована.

Читайте також:
МінТОТ залучив до протидії залізничній блокаді Донбасу інших ветеранів АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна