“Блокадні” сутички в центрі Києва: є затримані, поранені, побитий депутат

побитий Єгор Соболєв. Фото з ФБ

В районі Майдану Незалежності відбулися сутички між учасниками “блокадного віча” та правоохоронцями, є постраждалі.

Як повідомили “Громадському” медики, які чергують на Майдані, з числа протестувальників постраждали близько 10 осіб, один із них – із закритою черепно-мозковою травмою, ще один – “сердечник”.
Також про своє розбите обличчя повідомив нардеп від “Самопомочі”, один з ініціаторів “редуту” на Банковій Єгор Соболєв.

Сутички сталися після того, як частина учасників “віча за блокаду торгівлі з окупантами” спустилася до готелю “Дніпро” на Європейській площі, після того як силовики відтіснили їх з Інститутської та не дали пронести елементи намету для встановлення на Банковій, неподалік від адміністрації президента.

У ході протистояння було затримано кількох учасників акції у камуфляжі, зокрема керівника “Добровольчого руху ОУН” Миколу Коханівського – у його затримані брав участь начальник департаменту патрульної поліції Києва Юрій Зозуля.
ОНОВЛЕНО. Після 23-ї години затриманих почали відпускати.

Дорогою до Європейської площі учасники “віча” кинули петарди в охорону Кабміну та облили її з вогнегасника, повідомляє “Українська правда”.

Протестувальники намагалися прорватися через огорожу до Майдану.

Наразі на вулиці Хрещатик між Європейською площею та Майданом зосереджено правоохоронців, які шикуються у шеренги. З боку Європейської площі також встановлено загорожу, прохід обмежено.

У коментарі для ЗМІ голова Нацполіції Києва Андрій Крищенко заявив, що затримано 5 осіб, серед поліцейських є один поранений.

Керівник загону “Червоного хреста” повідомив про двох постраждалих поліцейських внаслідок сутичок: “Одного бачив, про другого чув, одному ми надали допомогу, другого ми не бачили”.
Про характер травм подробиць він не надав.

За повідомленням Укрінформу, близько 10 активістів “блокадного віча” виламали одну із секцій паркану, який розділяв вулицю Інститутську на розі з вулицею Садовою. Активісти віднесли вирвану частину паркану в один із дворів на вулиці Інститутській.
Після інциденту з парканом підійшли додаткові сили правоохоронців і відтиснули учасників акції назад.

Народний депутат Єгор Соболєв так розповів про події: “Стягнувши в район Банкової кілька тисяч правоохоронців, цим панам (Порошенку й Авакову) вдалося розшматувати мітинг людей, що виступають проти торгівлі з окупованими територіями, кількох затримати, кількох зробити клієнтами швидкої, а головне розірвати намет, який ми хотіли встановити на розі Банкової та Інститутської”.

“Ми хотіли, щоби схожий “редут”, як називають хлопці свої табори на рейках (на залізничних коліях у Донецькій і Луганській областях), нагадував президенту про необхідність припинити покривати цю торгівлю і разом з його фракцією в парламенті підтримати закон, що її забороняє.
Мітинг розігнано, намет подраний на шматки. Блискуча перемога нової поліції разом з Нацгвардією”, – написав Соболєв у “Фейсбуці”.

“Трошки крові в мене – це результат годинних безплідних перемовин з людьми начебто в українській формі, які бачили мене, бачили посвідчення народного депутата, розуміли, що вони не тільки мене, а всіх людей не мають права блокувати спочатку на Інститутській, потім на Грушевського, потім на Хрещатику, але щоразу блокували”, – зазначив він, додавши фото.

Хто з нами, хто розуміє, що так залишати далі це не можна, хто готовий боротися за ухвалення Закону “Про тимчасово окуповану територію України” – приходьте.
Хто не може зараз вночі, завтра о 19:00 чекаємо під стелою на Майдані”, – заявив нардеп.

Водночас “Громадське” передає, що Соболєв сам бив поліцейського та намагався зірвати з нього шолом.

Зазначається, що інцидент стався після того, як поліція затримала кількох учасників протестної акції, зокрема Коханівського.

“Нардеп Єгор Соболєв та нардеп Семен Семенченко намагалися прорватися з боку Майдана на Європейську площу, де затримали учасників акції. При цьому Соболєв бив поліцейського та намагався зірвати з нього шолом”, –  йдеться в повідомленні.

Кордон поліції при цьому не пропускав нардепів через загородження у вигляді сітки, встановлене для безпеки під час масових заходів у центрі Києва 18-22 лютого.

Згодом, як зазначає “Громадське”, Соболєв заявив, що постраждав під час сутичок із поліцією.

ОНОВЛЕНО. Після 23-ї години “Добровольчий рух ОУН” повідомив у “Фейсбуці”: “Починають випускати активістів (із відділів поліції – “Н”), шиють дрібне хуліганство. Чекаємо на всіх інших. Дякуємо всім, хто приїхав підтримати нас. Боротьба триває”.

Миколі Коханівському в Деснянському відділенні поліції, за його словами, виписали адміністративне порушення.

Його звільненню сприяди нардеми Ігор Луценко, Соболєв, Семенченко та інші.

Про події неділі на Майдані і на Банковій, що передували цьому, читайте:
“Блокада торгівлі з ОРДЛО” перекинулася на Банкову. ПЕРЕБІГ ПОДІЙ

“Кілька десятків людей ніби випрошують – ну побийте нас,
щоб можна було волати про “кривавий режим”, – Буткевич

Владі терміново треба переводити тему “блокади ОРДЛО”
з вулиці в парламент, – політолог

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна