Учасники залізничної блокади ОРЛО підірвали колії. СБУ видала пояснення

 

Особи, які блокують залізницю на дільниці “Луганськ-Лисичанськ-Попасна”, що веде в ОРЛО, підірвали залізничні колії.
Це випливає з допису у “Фейсбуці” народного депутата Володимира Парасюка, який бере участь в акції.

“Не знаю, хто це зробив, але я переконаний, що це були свідомі українці, яким набридла війна. Тепер точно ніхто нікуди не поїде”, – написав Парасюк, додавши кілька фото.

Як писала “Новинарня“, 25 січня ветерани АТО з добровольчих батальйонів, серед яких народні депутати Семен Семенченко, Тарас Пастух та Володимир Парасюк, заблокували гілку залізниці Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте в Луганській області для припинення торгівлі з незаконними збройними формуваннями.
Блокпост отримав назву “Редут Богдана”. Ветерани розмістили на залізничній колії дерев’яні “їжаки” і заблокували вантажі, що переміщуються на окуповану територію – за їхніми словами, 800 вагонів щодня, які досі перевіряли лише сім прикордонників ДПСУ.
Учасники акції заявили, що ці заходи спрямовані також на звільнення заручників терористичних формувань ОРДЛО.

Поліція й прокуратура відкрили щодо учасників блокади кримінальне провадження за ч. 1 ст. 279 Кримінального кодексу україни (блокування транспортних комунікацій).

Читайте також:
Тука розгромив ідею “добровольців” про товарну блокаду ОРДЛО

У Службі безпеки вважають дії народних депутатів із залізничної блокади “популізмом”.

“Служба безпеки України категорично відкидає будь-які звинувачення у комерційній “зацікавленості” у торгівлі з т. зв. “ДНР/ЛНР”. Служба засуджує “популістські” дії деяких політиків, які ґрунтуються на введенні в оману і маніпулювання створенням громадян”, – йдеться в заяві СБУ, оприлюдненій 30 січня.

У Службі зазначили: “СБ України наголошує: Донбас ‒ це Україна!

Згідно зі ст. 12, 14 Закону України “Про боротьбу з тероризмом” наказом керівника оперативного штабу з управління антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей від 12 червня 2015 року № 415ог затверджено Тимчасовий порядок контролю за переміщенням транспортних засобів та вантажів через лінію зіткнення.

Він регламентує, що переміщення товарів з/на неконтрольовані території здійснюються виключно залізничним транспортом через визначені контрольні пункти в’їзду-виїзду. Надання відповідних дозволів суб’єктам господарювання здійснюється Координаційним центром, до складу якого входять представники багатьох відомств, у тому числі СБУ, після відповідного подання до Державної фіскальної служби України.

Дозвіл надається за умови сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів до бюджету України, при наявності повної інформації щодо прозорості такого процесу та непричетності до фінансування терористичної діяльності. Підприємці мають бути зареєстровані для податкового обліку на контрольованій Україною території, соціально та експортно орієнтованими, мати єдиний цикл виробництва на неконтрольованій та контрольованій українською владою територіях та здійснювати розрахунки з використанням виключно банківської системи України.

Підкреслимо, що товари, поставки яких нібито блокують окремі політики, є забороненими до переміщення через лінію розмежування. Деякі з них можуть постачатися виключно у вигляді гуманітарних вантажів. Наголошуємо, що Порядок є відкритим. З ним, а також з переліком комерційних структур та номенклатурою товарів можна ознайомитися на офіційних веб-сайтах СБУ та ДФС України”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.